Accesibilitatea Celuilalt - Primele Impresii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea Economica

Cu siguranta, fiecaruia dintre noi i s-a întâmplat nu o data, sa întrebe sau sa fie întrebat: "Ce fel de om este X? Ce caracter are? Cum se comporta în relatia cu cei din jur?" Aceste întrebari simple, parte integranta a comportamentului cotidian al fiecaruia, exprima nevoia noastra de a-i cunoaste pe ceilalti, de a sti ce fel de oameni ne înconjoara în viata de zi cu zi, de a sti lânga cine traim. Fiecare din cei angrenati într-o relatie sociala traieste, percepe aceasta relatie într-un mod propriu.

Eduard Claparede spunea ca "pentru cine stie sa deschida ochii, simpla observare a faptelor din viata zilnica ofera o recolta bogata de informatii pretioase si sugestii interesante".

Printre calitatile de seama ale omului se numara si posibilitatea de a-si da seama de capacitatile semenilor si ale sale proprii, ca si de limitele lor. Omul nu înceteaza niciodata de a-i evalua pe ceilalti, de a-i compara si de a se compara în raport cu altii, formându-si astfel o stiinta la nivelul mijloacelor sale de investigatii si întelegere. Fara a recurge la cunostinte stiintifice despre natura obiectelor si a semenilor, omul obisnuit afla într-o oarecare masura, ceea ce doreste.

Nu fiecare dintre noi poseda nivelul de întelegere al unui psiholog dar, fiecare este înzestrat, mai mult sau mai putin, cu spirit de observatie si putere de întelegere. Fiecare dintre noi vede, aude si judeca ceea ce se întâmpla în jurul lui.

Oamenii difera mult în ceea ce priveste accesibilitatea lor. Unii sunt ca o carte deschisa pentru vecinii de viata, fiind aproape transparenti în relatiile lor cu cei din jur. Altii însa sunt enigmatici, cu retineri, ascunzându-si în mod constient o parte a firii lor.

Mark Twain scria ca "fiecare om e o luna si are o parte întunecata pe care nu o arata niciodata nimanui. Asadar, fiecare dintre noi încercam sa ascundem, constient sau nu, o "felie" mai mare sau mai mica a eului nostru, deosebindu-se prin cantitatea de informatii pe care o dezvaluie de buna voie. Capacitatea unei persoane de a cunoaste pe cineva se bazeaza pe puterea de întelegere a starilor sale interne si a manifestarilor externe. Încercând sa cunoastem pe cineva, devenim, la rândul nostru, obiect al cunoasterii celorlalti. Prin acelasi act prin care observatorul încearca sa-l cunoasca pe celalalt, el însusi se abandoneaza întelegerii acestuia. Nu putem cunoaste pe cineva fara a ne lasa cunoscuti, fara a ne dezvalui pe noi însine, dar mai ales, fara a ne cunoaste propriul eu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accesibilitatea Celuilalt - Primele Impresii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 173 cuvinte
Nr caractere:
5 278 caractere
Marime:
6.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Emilia Albu
Sus!