Un pas înainte - tranzițiile și activitatea integrată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

« Toata taina unei lectii bune sta in caldura sufletului.Trebuie sa zbarnie sufletul dascalului ca sa rasune strunele din sufletul scolarului »’.

« G.C.Longinescu »

Nu ştiu cum fac alţii, dar eu mă întreb frecvent cum aş putea să încep fiecare zi de gradinita altfel...decât pe cea precedentă. Desigur că nu pot găsi soluţii pentru fiecare zi şi pentru fiecare copil, dar pot încerca.

Introducerea noului curriculum in organizarea si desfasurarea activitatilor din cadrul gradinitei de copii a adus cu el multe noutati, modificari, unele mai interesante decat altele, precum si schimbari in modul de concepere si desfasurare a activitatilor instructiv - educative comune, adica activitatile integrate.

Studierea integrată a realităţii îi permite copilului explorarea în mod global a mai multor domenii de cunoaştere, iar abordarea interdisciplinară a conţinuturilor educaţiei timpurii permite luarea în considerare a nevoilor de cunoaştere a copiilor mici şi abordarea unor subiecte de interes. Acesta este şi motivul pentru care actualul curriculum promovează activităţile tematice, integrate, proiectele tematice.

Fiecare moment al zilei reprezintă o oportunitate de învăţare şi cu cât contextele de învăţare sunt mai diverse cu atât sunt mai valoroase experienţele trăite şi achiziţiile dobândite în urma lor.

Învăţarea are loc fie prin sarcini individuale, fie prin sarcini în perechi sau în grupuri mici, fie cu întreaga grupă, dar eficienţa învăţării este dată de utilizarea lor în momentul oportun în funcţie de particularităţile de vârstă şi individuale, de obiective, conţinuturi, momentul zilei.

În grădiniţă, toate activităţile care se desfăşoară împreună cu copiii reprezintă experienţe de învăţare pentru copil, pornind de la activităţile integrate (centrate pe anumite obiective şi conţinuturi), până la momentele de rutină sau tranziţie, care consolidează anumite deprinderi, abilităţi ce contribuie la autonomia copilului, convieţuirea socială, sănătatea, igiena şi protecţia lui, dar şi pot extinde cunoştinţele şi experienţele acumulate prin activităţile integrate.

Unii ar spune, si pe buna dreptate ca acest nou curriculum nu este chiar atat de plin de noutati. De ce? Raspunsul cred ca este destul de simplu, pe de o parte activitatile integrate, care presupun asocierea a cel putin doua domenii de activitate si trecerea de la unul la altul in cadrul aceleasi activitati este o practica, daca pot spune asa, pe care cred ca o foloseam si inainte chiar daca nu o numeam asa, atunci cand pe parcursul unei activitati, cum ar fi de exemplu o lectura dupa imagini depre iarna, la inceput sau la final cantam un cantec cu acelasi subiect, recitam o poezie despre iarna, numaram cati copii au iesit la sanius sau desenam un om de zapada si toate acestea fara a o numi activitate integrata. Pe de alta parte, rutinele si tranzitiile aveau loc in fiecare zi fara a fi numite astfel, insotite chiar de rime, cantece, miscare si framantari de limba, folosite pentru a-i putea organiza mai usor pe copii. Pot sa spun astfel ca toate aceste noutati au o practica mai veche, dar mai frumos denumite.

Tranzitiile, pornind de la definitia data in noul curriculum, sunt activitati de scurta durata, care fac trecerea de la momentele de rutina, la alte tipuri/ categorii de activitati de invatare, de la o activitate de invatare la alta, in diverse momente ale zilei. Acest tip de activitate se poate realiza in diferite moduri, in functie de varsta copilului, de contextul momentului si de calitatile adultului cu rol de cadru didactic. In acest sens, ele pot lua forma unei activitati desfasurate in mers ritmat:”Dupa mine-n pas vioi”, a unei activitati care se desfasoara pe muzica : „ In poiana verde”, „Cate unul pe carare”, „Scaunele muzicale”, sau in ritmul dat de recitarea unei numaratori sau a unei framantari de limba, a unei activitati in care se executa concomitent cu momentul tranzitiei, respectiv un joc cu text si cant, cu anumite miscari cunoscute deja de copii.

Tranziţiile liniştesc, relaxează copiii si îi bine dispun pentru a se concentra mai uşor asupra activităţii ce urmează.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Un Pas Inainte - Tranzitiile si Activitatea Integrata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 948 cuvinte
Nr caractere:
14 979 caractere
Marime:
24.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!