Studiu de caz - elev care necesită consiliere pentru inadaptarea școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Studiu de caz

“În ceea ce priveşte societatea din ziua de astăzi, se poate observa cu uşurinţă că în interiorul acesteia anumite fenomene capătă amploare de la un an la altul. Printre acestea se numără şi inadaptarea şcolară, fenomen ce se manifestă din ce in ce mai mult. Copilul timpurilor moderne se pare că trăieşte înconjurat de exemple de acest fel, iar puterea sa de reacţie împotriva acestui fenomen este una destul de limitată în condiţiile în care acesta nu are un fundament educaţional şi spiritual solid. De aceea mi-am propus să tratez această problemă de o continuă actualitate.

Conform unor definiţii formulate în literatura de specialitate, a proceda la un studiu de caz constă în a sesiza şi a înţelege detaliat atât acele elemente din structura psihică a minorului care rămân neschimbate pe parcursul întregii vieţi, cât şi cele supuse transformărilor funcţie de numeroşi factori. Studiul cazuistic urmăreşte să arate mai curând cum anumiţi factori şi condiţii cu valoare etiologică determină apariţia unor acte delicvente, decât în ce proporţie. Importanţa factorilor şi circumstanţelor este variabilă de la caz la caz”.

Prezentare situaţiei elevului

Date familiale:

Copilul Popa Ionut s-a nascut pe 13 aprilie 2000 în Bârlad, judeţul Vaslui având domiciliu pe strada Mihai Eminescu, nr.1 din Bârlad şi este elev în clasa a VI-a A, la Şcoala Generală „Ghe. Roşca Codreanu” din aceeaşi localitate.

Elevul este copilul lui Popa Costel şi Popa Maria. Locueşte împreună cu părinţii, însă tatăl lui este mai mereu plecat deoarece lucrează la o firmă de transport intern şi internaţional de marfă, mama fiind vânzătoare la un magazin paricular din oraş.

Situaţia materială a familiei este una modestă, însă părinţii manifestă interes pentru nivelul lor de trai. Ambii muncesc chiar şi peste program pentru a putea să pună la dipoziţia copilului cât mai multe oportunităţi. Astfel, în urma unei vizite la familie acasa, s-a putut constata că aceştia locuiesc într-un apartament cu 2 camere: una a părinţilor şi cea de-a doua a copilului care este mobilată corespunzător dar şi puternic tehnologizată cu un calculator conectat la internet, sistem audio şi video de ultima generaţie, un playstation etc.

Situaţia şcolară şi emoţională

Elevul înregistrează rezultate şcolare destul de slabe care ating cu greu standardele minimale de performanţă. Acesta manifestă o lipsă de respect pentru mama sa, dar si un dezinteres faţă de activitatea şcolară. Cu toate că nu prezintă probleme psihice şi fizice, elevul prezintă nervozitate, tulburări de comportament, agitaţie atunci când se află la orele de curs.

Prezentarea cazului:

Datorită faptului că tatăl elevului este plecat mai tot timpul de acasă el rămâne în grija mamei care uneori lipseşte şi ea, ca urmare a orelor suplimentare. Astfel, sunt zile pe care elevul, când se întoarce de la şi le petrece singur.

Elevul a profitat de lipsa supravegherii părinţilor pentru evoluţia sa şcolară şi ca urmare a început să manifeste tulburări de comportament şi de învăţătură.

P. Ionuţ la şcoală este mai tot timpul deprimat, nu are prieteni şi nu socializează cu elevii din clasă. În timpul orelor de curs acesta vorbeşte doar atunci când i se adresează în mod direct o întrebare, răspunzând ezitant, cu o voce nesigură, care abia se aude şi se înroşeşte la faţă evitând să privească în ochi profesorul.

De asemenea când trebuie să lucreze individual în clasă nu-şi termină niciodată activitatea, nu rămâne liniştit şi îşi deranjează colegii. Capacităţile sale intelectuale fiind de nivel mediu. În timpul recreaţiilor rămâne singur, ceilalţi colegi ocolindu-l deoarece de multe ori are comportament violent faţă de aceştia, el susţînând că el este liniştit atâta timp cât nu este bruscat.

În urma unei dicuţii cu elevul P. Ionuţ, acesta la prima vedere pare un băiat liniştit care evită să vorbească. El a declarat că acasă oricum face ce vrea el atât în prezenţa părinţilor cât şi în lipsa acestora. Dacă la un moment dat mamei lui nu-i place ceea ce el face şi îi este reproşat acest lucru, el se supără, iar ea îl lasă în pace. În clasă atunci când este pus să răspundă cu voce tare, el a spus că: “mi-e teamă că vor râde ceilalţi copii de mine dacă voi greşi.”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz - Elev care Necesita Consiliere pentru Inadaptarea Scolara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 223 cuvinte
Nr caractere:
10 244 caractere
Marime:
98.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!