Situația conflictuală într-o școală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Elaborati un studiu de caz care sa prezinte o situatie conflictuala intalnita de voi in scoala, cauzele posibile, metodele folosite pentru rezolvarea sa, precum si recomandari.

Prezentarea temei:

Violenta si situatiile conflictuale manifestate in scoli reprezinta o tema de stricta actualitate, o situatie ingrijoratoare si in acelasi timp reala. Cercetarile de specialitate din domeniul educatiei au constatat ca violenta este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventa conduita de devianta scolara, iar mass- media, cercetarile concrete si statisticile oficiale raporteaza o crestere spectaculoasa a fenomenului in ultimele trei decenii in mai multe tari ale lumii, iar daca in fazele de inceput ale educatiei scolare se pare ca predomina violenta profesorului asupra elevilor, creste in ultima vreme, la cote alarmante, violenta dinspre elevi spre profesori si dinspre elevi spre elevi.

Pentru abordarea acestei probleme, violenta in scoala, voi relata o situatie conflictuala la care, din pacate, am asistat in clasa a XII-a. Este vorba despre un conflict intre doi colegi de clasa. Andrei, unul dintre cei doi colegi ai mei, era un copil ce provenea dintr-o familie saraca, dar era un elev responsabil si cuminte. Celalalt coleg provenea dintr-o familie mai bogata, avand niste parinti, ale caror prioritati erau cu totul altele decat educatia copiilor. Astfel, Marian, putea face orice, fara a fi ingrijorat ca va fi pedepsit de parinti. El avea un anturaj care-l influenta negativ, in sensul ca, intr-un timp foarte scurt devenise extrem de arogant, dar mai ales violent. Acesta atitudine o avea cand era cu anturajul, cu care petrecea mult timp, cu familia, dar si in scoala, nimic, parca, nemaiputandu-l opri.

Asadar, cauzele aparitiei conflictului sunt: anturajul lui Marian, dar si mediul din care provine, respectiv lipsa interesului parintilor sai pentru educarea acestuia.

Marian era violent aproape cu toti colegii sai, dar Andrei era principala sa victima, desi el era un elev linistit si foarte rar riposta, probabil acesta era si motivul pentru care Marian il ataca mereu, atat verbal, cat si emotional, iar in cele din urma si fizic. Asadar, intr-o zi, in sala de clasa, inainte de inceperea orelor, Marian, cu chef de glume pe seama colegilor sai, a inceput sa ii adreseze lui Andrei o serie de invective, acesta insa si-a pastrat calmul, pana in momentul in care Marian, vazand ca nu are succes, ceea ce l-a deranjat si mai mult, a inceput sa-l loveasca. Aceasta bataie intre cei doi a luat proportii si astfel au intervenit niste colegi sa-i desparta. Pana la aparitia profesoarei, cei doi s-au calmat, dar cu siguranta, cu prima ocazie aceasta disputa s-ar fi reluat. Astfel, noi colegii, am considerat ca trebuie sa o instiintam pe diriginta clasei pentru a lua masuri.

Diriginta clasei a contactat parintii ambilor elevi si i-a comunicat si directorului scolii incidentul petrecut. Atat Marian, elevul-problema, cat si Andrei

Bibliografie:

1. www.scoalaromaneasca.ro

2. Note de curs: Mircea, M. Elena, Nicoleta, Managementul clasei de elevi- Gestionarea situatiilor de criza

3. http://scandaldegorj.ro/ar/opinii/violenata-si-situatiile-conflictuale-manifestate-in-scoli

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Situatia conflictuala intr-o scoala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 069 cuvinte
Nr caractere:
5 344 caractere
Marime:
11.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
elevi, conflicte, scoala, educatie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!