Rolul educației religioase din școală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Care este rolul pe care educatia religioasa realizata in scoala si-l poate asuma in formarea religioasa a tinerilor?

Educaţia religioasă începe în sânul familiei şi continuă până la maturitate, prin intermediul şcolii. De aceea, instituţia numită şcoală este responsabilă de continuarea implementării valorilor civice și moral-religioase ale viitorului adult, întrucât sămânţa sădită în copilărie cântăreşte foarte mult în momentul culegerii roadelor.

Educația religioasă este o educație preocupată să ajute omul să devină el însuși și să-și împlinească destinul său, sa-si dezvolte personalitatea, iar personalitatea nu poate fi concepută fără dragoste, încredere și libertate.

Obiectivele educației religioase se referă la descoperirea ființei umane prin ceea ce este, și nu doar prin felul în care se manifestă și a descoperi noutatea și misterul în tot ce ne înconjoară. Religia este înainte de toate un mod de viață, un mod de a trăi. De aceea educația religioasă este o adevărată inițiere în viață. Prin educația moral-religioasă copilul își însușește valorile creștine pe care le va pune ulterior în aplicare deciziile pe care le va lua la un moment dat, prin alegeri sale (între bine și rău) și își formează personalitatea în conformitate cu aceste valori și principii.

Responsabilitatea educației religioase revine în primul rând familiei, părinților, bunicilor etc. Familia este mediul în care crește și se dezvoltă copilul, este firesc să primească educația pe care părinții sunt datori să le-o ofere. Pe parcurs, în dezvoltarea copilului, acestă responsabilitate este preluată de instituția specializată, școala. În cadrul școlii, învățătoarul este cel care realizează educația religioasă și despre a cărui rol am dat câteva detalii în continuare.

Rolul educatiei religioase din scoala privind formarea tinerilor

În tradiţia creştină datoria familiei şi a instituţiilor educative este cultivarea iubirii, bucuriei, veseliei, păcii, răbdării, bunătăţii, blândeţei, dorinţei de a face binele, fidelităţii, modestiei, înfrânării.

Şcoala are o importanţă deosebită între mijloacele de educaţie deoarece ea „cultivă cu grijă statornică facultăţile intelectuale, dezvoltă judecata, pune în contact cu patrimoniul cultural moştenit de la generaţiile trecute, promovează simţul valorilor, pregăteşte pentru viaţa profesională şi generând relaţii de prietenie între elevi de firi şi condiţii diferite, favorizează spiritul de bună înţelegere.” Învăţământul religios în şcoală urmăreşte alături de celelalte materii formarea omului în dimensiunile sale fundamentale.

Bibliografie:

Bunescu Gheorghe, Școala și valorile morale, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1998

Miclea Ioan, Principii de pedagogie creștină. Metodologia religiei, Editura Tipografia Seminarului, Blaj, 1942

Observații:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi

Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar

Anul I Semestrul I

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Educatiei Religioase din Scoala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 432 cuvinte
Nr caractere:
7 105 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!