Relația învățător profesor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Intr-un petec de gradina arunci samanta plantei si te interesezi de forile ce ies. Si sa ramai rece la inflorirea sufleteasca a elevilor tai?"(Titu Maiorescu).

Societatea noastra evolueaza foarte repede, incat fiecarui individ ii este destul de greu sa tina pasul.

Una din dimensiunile personalitatii, dobandita prin educatie si prin experienta personala este adaptabilitatea. De aceea, trecerea de la ciclul de invatamant primar la cel gimnazial nu trebuie sa fie considerata ,,o punte stresanta pentru copii".

Invatatorul si profesorul sunt preocupati sa indeplineasca standarde de performanta ce tin de calitatea unui bun pedagog. Acestea cer sa cunoasca domeniul si didactica disciplinelor predate, dar si sa-si cunoasca foarte bine elevii, asistand la propria lor dezvoltare si integrare intr-un ciclu de invatamant.

Momentul de trecere al elevilor din clasa a IV-a in clasa a V-a poate avea repercursiuni nedorite asupra asteptarilor sale daca invatatorul, impreuna cu profesorul, nu-l pregatesc cu tact pentru ceea ce va urma. Cei doi factori, invatator- profesor, nu raman pasivi, ci actioneaza in diverse feluri pentru o integrare optima a elevilor. Inca din clasa a IV-a este bine ca invatatorul sa prezinte elevilor profesorii cu care va lucra si sa discute cu acestia despre impresiile create.

Pentru a-i obisnui pe elevii clasei a IV-a cu profesori, in scoala se desfasoara, in semestrul al II-lea, activitati la care participa profesorii ce vor preda la clasa a V-a, in altele tin profesorii lectii la clasa a IV-a . In felul acesta se realizeaza o actiune de cunoastere reciproca. De asemenea, se desfasoara si interasistente la clasa a V-a. Cu aceasta ocazie are loc un dialog colegial, deschis, sincer intre invatatori si profesori legat si de problema adaptarii elevilor in ciclul gimnazial, dar si pentru obtinerea unor informatii ce pot ajuta in organizarea procesului de predare- invatare- evaluare. Este un moment potrivit cand profesorul trebuie sa se apropie mai mult de elevi, iar invatatorul sa-i pregateasca pe acestia pentru noua situatie, educatorii iau in considerare efortul de integrare a elevilor in clasa a V-a pentru ca aceasta presupune adaptarea lor la noi cerinte, tot mai diverse, la un alt mod de lucru, de comportare etc.

Daca viitorul diriginte este desemnat de conducerea scolii din timp, invatatorul il ajuta sa cunoasca clasa.Acesta va fi invitat la diferite activitati la clasa a IV-a sau tine lectii din programa acestei clase.

La sfarsitul clasei a IV-a si inceputul clasei a V-a se dau testari, in urma carora invatatorul afla pana unde a ajuns cu pregatirea elevilor, iar profesorul obtine informatii legate de proiectea si desfasurarea corespunzatoare a activitatii viitoare.

Foare important ni se pare cunosterea din timp de catre profesori a elevilor cu cerinte educative speciale. Acest lucru presupune, cu atat mai mult, o activitate scolara pliata pe interesele copilului si ajustata dupa particularitatile fizice si psihice ale acestuia.

Aceste masuri duc la trecerea mai usoara a elevilor de la o treapta de invatamant la alta cu conditia ca invatatorii si profesorii sa realizeze o echipa in a-i cunoste foarte bine si a actiona pentru si in folosul lor. Asfel, dificultatile de integrare nu numai ca sunt micsorate sau chiar inlaturate, dar se asigura si o premisa a succesului elevilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia invatator profesor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
617 cuvinte
Nr caractere:
2 893 caractere
Marime:
8.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
profesor, educatie, elevi
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Sorea Mirela
Sus!