Recenzie - cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.Prezentare generala

Oamenii au invatat sa se ascunda dupa vorbe. Nu e o noutate ce va spun. Intilniti exemple de acest gen zilnic, persoane care spun un lucru, dar intuitia voastra va avertizeaza ca acestia mint. Nu e propriu-zis vorba de intuitie, ci de mesajele subliminale pe care le primiti de la subconstient. Acesta decodifica limbajul trupului si va produce senzatia de falsitate pe care o emana persoana din fata voastra.

Pentru a inarma constientul cu aceasta metoda de analiza psihologica, trebuie sa invatati ce inseamna limbajul trupului. Sunt reguli simple, care te ajuta sa identificati rapid si cu precizie daca cel cu care vorbesti te minte, daca se crede in avantaj fata de tine sau, dimpotriva, este stresat, cum sa te pozitionezi fata de un partener de negociere pentru a creea o buna comunicare si multe alte trucuri care te pot ajuta in relatiile sociale sau familiale.

Apropiindu-ne de sfarsitul sec XX suntem martori aparitiei unui nou tip de stiinta cel din domeniul comunicarilor non-verbale.Este aproape incredibil ca in decursul evolutiei umane de mai bine de un million de ani, aspectele non- verbale ale comunicarii au inceput sa fie studiate mai intens abia in anii ’60, iar publicul a luat cunostinta de existenta acestora abia in 1970 odata cu aparitia unei carti despre limbajul trupului.

II. Cateva gesturi de baza si originea lor

Majoritatea gesturilor de baza ale comunicarii sunt aceleasi in intreaga lume. Cand oamenii sunt fericiti zambesc; cand sunt tristi sau suparati, se incrunta sau devin posaci. A incuviinta dand din cap inseamna aproape in mod universal, “da” sau o aprobare. Este una din formele inclinarii capului si pare a fi un gest innascut utilizat si de oamenii nevazatori si surzi. Clatinatul capului intr-o parte si alta pentru a indica “nu” sau o negare este de asemenea universal si pare sa fie un gest deprins imediat dupa nastere. Ridicatul din umeri este de asemenea un bun exemplu de gest universal care se utilizeaza pentru a semnala ca o persoana nu stie sau nu intelege despre ce se vorbeste. Este un gest compus alcatuit din trei parti principale: palmele deschise, umerii ridicati si sprancele ridicate. Tot asa cum limbajul verbal difera de la o cultura la alta tot asa si limbajul non-verbal poate fi diferit in diferite culturi.

- Gestul “inel” sau “OK”

Acest gest a fost popularizat in SUA la inceputul sec. al XIX-lea probabil de ziarele care in acea vreme au facut o moda din a utiliza initiale pentru prescurtarea frazelor uzuale. Exista multe pareri diferite privind semnificatia initialelor “O.K”. Dupa unii ele inlocuiesc expresia “all correct”, care poate fi scrisa in mod gresit “oll corrct”; dupa altii ele ar marca opusul lui “knock out”, adica “K.O”. Mai sunt mentionate multe teorii de acest gen. Sensul lui “O.K” este identic in toate tarile vorbitoare de limba engleza, si desi acest sens s-a raspandit in intreaga europa si asia in anumite locuri originea si sensul gestului sunt diferite. In Franta de exemplu, gestul “inelului” semnifica si “zero” sau “nimic” ; in Japonia poate insemna “bani” in unele tari mediteraneene este un semn pentru gaura si adesea se utilizeaza pentru indicarea homosexualitatii. Pentru cei care calatoresc in strainatate regula cea mai sigura este sa se supuna principiului : “ cand te aflii la Roma comportate asemenea celor din Roma” in felul acesta vom putea evita anumite situatii neplacute.

- Gestul degetul mare ridicat

In Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda gestul degetul mare ridicat are 3 intelesuri: il folosesc de obicei, autostopistii cand doresc sa fie luati intr-un autovehicul, este semnul OK, iar atunci cand este ridicat brusc, el devine semn de insulta avand un sens ordinar, obscene.

- Semnul “V”

Acest semn la fel ca gestul anterior a fost raspandit in aceleasi tari si are o semnificatie triviala. Winston Churchill l-a popularizat ca semn al victoriei in timpul celui de-al II-lea razboi mondial numai ca in versiunea sa palma arata spre inafara, pe cand palma intoarsa spre vorbitor reprezinta varianta insultatoare, obscena.

Observații:

Universitatea Petrol-Gaze sin Ploiesti

Facultatea de Stiinte Economice

Specializarea Merceologie si Managementul Calitatii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Cum Pot Fi Citite Gandurile Altora din Gesturile Lor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 660 cuvinte
Nr caractere:
14 250 caractere
Marime:
647.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!