Psihopedagogia creativității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adevaratul dascal este caracterizat prin aceea ca mintea sa se misca in armonie cu mintile elevilor sai, traind impreuna dificultatile si victoriile individuale deopotriva." (John Dewey)

,,Noi, cei mari, uitam adesea ca am fost copii. Si lucrul acesta ar trebui sa ni-l aducem aminte, mai ales cand ne gasim in fata copiilor." ( Alexandru Vlahuta)

Invatatorul nu se schimba niciodata, el creste odata cu societatea, odata cu schimbarile din ea si cerintele unei noi generatii care are nevoie de tot acel cuvant cald si dulce al sau, adaptat doar la timpurile noi.

In ochii copiilor, doamna invatatoare are ochii blanzi, privirea frumoasa,elegata, este o a doua mama, rabdatoare, calma si iertatoare, nu da teme multe si grele, explica ori de cate ori elevii nu inteleg ,face multe surprize, ii duce frecvent in excursii,doamna este minunata si buna.

Doamna invatatoare ii face pe copii sa iubeasca invatatura si astfel sa aibe parte de bucurii, sa fie uniti si sa inteleaga ca violenta, cearta si insultele nu rezolva nimic.

Doamna le prezinta copiilor lucruri interesante, in fiecare zi ii invata pe copii lucruri noi intr-un mod distractiv, ii iubeste la fel de mult pe toti. Ea este un foarte bun prieten, un sprijin cand nu pot sa gaseasca solutii la probleme, cand vor sa-si exprime parerea.

Fiecare doamna este speciala, amuzanta si simpatica, indulgenta, desteapta, sociabila,o persoana care ii inspira pe copii, mai ales cand fac compuneri. Deseori doamna e glumeata si jucausa,sau ii mangaie pe frunte pe cand gresesc.

Doamna invatatoare este metafora-zana pentru copii, de aceea ei o numesc persoana speciala care a intrat in viata lor si i-a invatat tot ce stiu, le-a arata o alta lume-cea a invataturii.Ea are o putere imensa de a iubi si a pretui, incat oricat ar fi de azuriu cerul nu este atat de senin ca iubirea din inima sa. Ea arde ca o flacara vesnic vie luminand mintile lor pe carari de adevar, de dreptate, de buna purtare,de harnicie, faima si multa incredere pentru binefacerea unui lucru.

Aceasta e DOAMNA INVATATOARE - icoana vie a oricarui copil.

Tinand cont de portretul pe care il fac elevii cand absolva clasa a IV-a, as putea realiza un portret al invatatorului ideal contemporan, astfel:

Ca orice cadru didactic, invatatorul trebuie sa posede trei competente specifice:

1.competente stiintifice (cultura de specialitate, pregatirea stiintifica);

2.competente psihopedagogice(legate de ,,maestria pedagogica") ;

3.competente relationale (capacitatea de a intretine relatii satisfacatoare cu superiorii, dar si cu ,,beneficiarii" - elevi, parinti, comunitate).

Pregatirea initiala si continua il ajuta pe invatator in inzestrarea cu competentele necesare astfel incat acesta sa se simta confortabil in fata clasei, in toate situatiile care pot aparea in cursul activitatii sale educationale. Va avea o buna prestatie profesionala daca va avea incredere in sine si in competentele sale profesionale, daca va stapani modalitatile de rezolvare a situatiilor critice, tensionale sau conflictuale, daca va fi capabil sa gestioneze situatiile tipice, sa dezvolte solutii pentru cele atipice si multe altele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihopedagogia creativitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 801 cuvinte
Nr caractere:
8 735 caractere
Marime:
22.70KB (arhivat)
Publicat de:
Stefania D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
creativitate, psihologie
Predat:
Facultatea de Psihologie si Pedagogie din Brasov , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Pedagogie
An de studiu:
III
Profesorului:
Conf. Univ. Dr. Marilena Ticușan
Sus!