Psihopedagogia adolescenților și adulților

Cuprins referat:

Educația adulților - o problemă fundamentală în educația generațiilor viitoare
I Adulții și perspectivele asupra educației
II Parteneriatul constructiv adulți/părinți - școală
III. Ședințele cu părinții- modalitate activă de educație a adulților
IV.Concluzii

Extras din referat:

Adulții și perspectivele asupra educației

Educaţia adulţilor cuprinde în mod prioritar, pe langă achiziţia de cunoştinţe, priceperi sau deprinderi, mai ales dezvoltarea aptitudinilor, a capacităţii de creativitate.

Analizând conceptul de educaţie a adulţilor, trebuie să facem precizarea că nu este vorba de a adăuga, ci a dezvolta potenţialul existent. Educaţia nu înseamnă achiziţie, ci implică dobândirea unui alt mod de a acţiona, şi cresterea competenţei de relationare cu cei din jur.

Ştiinţele educaţiei şi, în special managementul educaţional se află în faţa unor mari provocări, acele de a găsi metode şi procedee adecvate pentru a influenţa comportamentul adulţilor, dar mai ales al tinerilor, astfel încât aceştia să reuşească să se adapteze la regulile atât de complexe ale scolii cât și ale educației continue ( Lifelong Learning)

Parteneriatul şcoală-familie în zilele noastre primeşte noi valenţe. Scopul fundamental al acestei colaborări este integrarea deplină a şcolii în comunitate prin atragerea in procesul educativ a tuturor membrilor comunității.

Atât copilul, cât şi adultul au o caracteristică fundamentală comună: învăţarea, dar diferenţele psihopedagogice la adult şi copil sunt esenţiale. Acestea rezultă din statutul lor diferit: un copil este o fiinţă dependentă; a fi adult înseamnă a fi independent.

Pentru adult, activitatea de învăţare înseamnă un act interior, nu constrângere; el nu e un receptor pasiv, el caută, descoperă cunoştinţele, este un agent al propriei educaţii. Adultul nu doreşte să fie educat. El este acum „ format”. Oricărei încercări de a-l reeduca îi va opune rezistenţă. Adultul se educă singur.

Observații:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihopedagogia Adolescentilor si Adultilor.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
548.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!