Proiectarea pedagogică a procesului de învățământ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definirea proectării pedagogice;

Proiectarea didactica este un ansamblu de procese si operatii de anticipare ce confera procesul de învatamânt un caracter sistematic, rational, o eficienta sporita. În practica scolara se folosesc diverse sintagme, ca de exemplu: proiect de tehnologie didactica, proiect de activitate didactica, plan calendaristic (anual, semestrial etc), proiect de lectie, proiect de tehnologie a predarii temei [...], proiectul unitatii de învatare [...] etc. Proiectarea activitatii didactice constituie premisa unei activitati reusite, conditia necesara pentru realizarea unui demers didactic izbutit. Proiectarea este un ansamblu de procedee rationale ce uneste într-un tot coerent cerintele, resursele, strategiile si rezultatele actiunii didactice. Succesul activitatii didactice rezulta din temeinicia si corectitudinea pregatirii ei. Procesul didactic trebuie privit în perspectiva desfasurarii lui pe o perioada de un an scolar, sectionat pe semestre, pe unitati si pe lectii.

Proiectarea activitatii este o necesitate impusa de unele note carac-teristice ale procesului de instructie si educatie, cum sunt:

• complexitatea deosebita;

• multitudinea, varietatea proceselor si actiunilor pe care le subsumeaza;

• corelatia si interdependenta dintre componentele sale;

• antrenarea a numerosi factori in desfasurarea sa;

• realizarea finalitatilor sale pe o perioada indelungata in timp;

• dependenta de conditiile in care are loc, de resursele de care dispune.

Pentru a intelege mai bine locul si rolul proiectarii in ansamblul proce-sului instructiv-educativ, precizam ca desfasurarea acestuia parcurge patru mo-mente esentiale:

• t0 - perioada anterioara desfasurarii unui demers instructiv care tre-buie sa constituie obiectul unei analize diagnostice menite a evidentia: nivelul de cunostinte al elevilor, stadiul de dezvoltare a capacitatilor mentale, ca-racteristicile psihosociale ale clasei de elevi, trasaturile proceselor instructive desfasurate in prealabil, s.a.;

• t1 - corespunde prognozei sau proiectarii pedagogice in care, pe baza informatiilor desprinse din analiza diagnostica, se anticipeaza modul de desfasurare a instruirii si performantele asteptate din partea elevilor in urma-toarea etapa; se finalizeaza prin elaborarea de proiecte alternative de programe de instruire, din care se selecteaza cel care este apreciat ca fiind mai eficient;

• t2 - reprezinta realizarea efectiva a proiectului pedagogic;

• t3 - consta in evaluarea performantelor inregistrate de elevi in urma aplicarii proiectului si a activitatii desfasurate pe baza acestuia; informatiile obtinute sunt supuse unei noi analize diagnostice, in scopul proiectarii, rea-lizarii si evaluarii activitatii ce urmeaza a se desfasura in etapele urmatoare.

Proiectarea activitatii didactice se refera deci la ansamblul activitatii de anticipare si pregatire a acestei activitati, fiind chemata sa dea raspuns la patru intrebari esentiale pentru reusita procesului instructiv-educativ:

• ce voi face? - se finalizeaza cu precizarea obiectivelor ce trebuie indeplinite;

• cu ce voi face ce mi-am propus? - implica precizarea continuturilor si a resurselor folosite pentru realizarea obiectivelor;

• cum voi face? - presupune elaborarea strategiilor de predare-inva-tare, de realizarea obiectivelor;

• cum voi sti ca ceea ce mi-am propus s-a realizat? - conduce la conceperea actiunilor si modalitatilor de evaluare.

Rezulta ca prin proiectare se definesc obiectivele urmarite, se selecteaza continuturile cu ajutorul carora acestea vor fi indeplinite, se determina condi-tiile si resursele folosite, se anticipeaza desfasurarea procesului si interactiunea componentelor, se elimina actiunile inutile, necontrolate, se previne aparitia fenomenelor, factorilor perturbatori.

2.Necesitatea proectării didactice;

- confera actului didactic mai multa pertinenta si eficienta - cu referire speciala la utilizarea timpului

- este vizat nu doar inputul (intrarea) si outputul (iesirea) din sistem ci si ce se intampla in cadrul acestuia

- ne ajuta sa evitam omiterea anumite etape ale actului educational (de regula neglijarea etapelor initiale si finale ale unui act de predare-invatare)

- contribuie la prevenirea si minimalizarea confuziei si insuccesului la elevi, la maximizarea sanselor de reusita, pentru cati mai multi dintre elevi

- previne si diminueaza, in mare masura hazardul si intamplarea in instruirea scolara - un lucru bine facut este rezultatul unui proiect bine gindit.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea Pedagogica a Procesului de Invatamant.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 367 cuvinte
Nr caractere:
21 915 caractere
Marime:
59.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
I.Ilascu
Sus!