Progresele Realizate în Domeniul Învățământului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Progresele realizate in domeniul invatamantului, acumularea si generalizarea experientelor pozitive au condus la formarea unui ansamblu de principii didactice valabile la toate nivelurile de invatamant.

Principiile didactice sunt "teze fundamentale, norme generale, care stau la baza proiectarii, organizarii si desfasurarii activitatilor de predare-invatare, in vederea realizarii optime a obiectivelor educationale". Pe baza principiilor didactice se realizeaza proiectarea procesului de invatamant, orientand astefel strategia didactica prin stabilirea obiectivelor, selectarea continutului, stabilirea formelor de organizare, selectarea metodelor, utilizarea mijloacelor de invatamant, evaluarea rezultatelor.

La nivelul disciplinelor economice, aplicarea pricipiilor didactice se va face in concordanta cu finalitatile educatiei, cu planul de invatamant si continutul disciplinei.

1. Principiul insusirii constiente si active a cunostintelor si deprinderilor

Acest principiu creeaza elevilor premisele necesare intelegerii profunde si creatoare a notiunii de insutit, evitandu-se memorarea mecaica, invatarea formala si dezinteresul fata de invatatura. Ca parte a gandirii, intelegerea in domeniul economic se face pornind de la o serie de operatii logice: explicarea cauzala a proceselor economice, compararea, analiza si sinteza, inductia si deductia.

Explicarea cauzala a proceselor economice are in vedere faptul ca fenomenele economice iau evolueaza in cadrul unor procese economice. Astfel, simpla prezentare sau definire a categoriilor economice creeaza confuzii confuzii sau interpretari eronate daca nu se specifica cauzele, imprejurarile care pot determina un anumit fenomen economic, evolutia unor indicatori economici. De exemplu, la lectia de "somaj", simpla definire a acestui fenomen economic ca dezechilibru major manifestat pe piata muncii intre oferta excedentara si cererea de munca nu spune foarte mult elevilor. Este necesar sa se explice cauzele somajului, cele 4 tipuri ale acestuia (ciclcic, structural, tehnologic si tehnic). Activizarea elevilor in insusirea acestui concept se poate face prin prezentarea unor situatii concrete, prin identificarea unor solutii de catre elevi, care sa conduca la sporirea gradului de ocupare a fortei de munca

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Progresele Realizate in Domeniul Invatamantului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 930 cuvinte
Nr caractere:
10 648 caractere
Marime:
14.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
domeniu, invatamant
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!