Procesul de învățământ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Continutul procesului de invatamant reprezinta ansamblul resurselor pedagogice informationale, stabilite Ia nivelul structurii materiale a sistemului de invatamant, conform finalitatilor macrostructurale ideal-scopuri ale educatiei) si microstructurale obiective generale-specifice) care determina criteriile de elaborare a planului de invatamant, a programelor (pre)scolare Aniversitare, a manualelor scolare/cursurilor universitare, a altor materiale necesare pentru stimularea activitatii de invatare a prescolarilor, elevilor, studentilor etc.

Conceptul pedagogic de continut al procesului de invatamant poate fi definit in sens larg, specific didacticii traditionale si moderne si in sens restrans, propriu teoriei curriculumului.

a) Didactica traditionala include in continutul invatamantului ansamblul "cunostintelor, priceperilor si deprinderilor".

b) Didactica moderna, valorificand presiunile "educatiei noi" - include in continutul instruirii ansamblul cunostintelor, deprinderilor, strategiilor, atitudinilor cogniti- e proiectate la nivelul unor documente oficiale (plan de invatamant, programe, manuale scolare etc.) care vizeaza stimularea dezvoltarii personalitatii prescolarilor, elevilor/studentilor, semnificativa in plan intelectual-moral-profesional- estetic-fizic.

Aceasta perspectiva larga, nediferentiata pedagogic, de abordare a continutului procesului de invatamant intretine tendinta de supraincarcare a programelor scolare, de extrapolare a obiectivelor informative in dauna obiectivelor formative, de inadaptare a produselor invatarii la conditiile unei societati in continua schimbare. Ele reflecta limitele gandirii pedagogice magistrocentriste, care confera profesorului autoritate absoluta in "transmiterea continuturilor", dar si ale psihocentrismului sau ale sociocen-trismului, dezvoltat la nivelul didacticii moderne, care incurajeaza proiectarea precipitata a continuturilor specializate in defavoarea celor generale, ceea ce perturba procesul complex de formare a personalitatii de baza.

c) Teoria curriculumului permite definirea conceptului de continutul al invatamantului, in sens restrans, specific pedagogic, propriu didacticii postmoderne. Aceasta noua perspectiva presupune:

- reproiecfarea raporturilor existente la nivelul procesului de invatamant intre "subiect" si "obiect", intre materia de studiu programata si efectele sale formative pe termen scurt, mediu si lung;

- centrarea instruirii asupra obiectivelor pedagogice pentru a asigura nu numai specificarea continuturilor ci si realizarea unor corespondente didactice permanente intre elementele competente ale activitatii de predare-invatare-evaluare (obieclive,continuturi, metode,evaluare).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul de Invatamant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 560 cuvinte
Nr caractere:
25 718 caractere
Marime:
13.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Rafaila
Sus!