Problematizarea - Metoda Didactica Modernă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problematizarea  Metoda Didactica Moderna

Problematizarea este una dintre metodele didacticii moderne, alaturi de brainstorming sau algoritmizare. Aceasta este o de comunicare orala preluata din alte stiinte si, la fel ca si metodele expozitive sau interogative.

Problematizarea este o activitate didactica complexa, ce solicita deopotriva si elevii si profesorul. Specificul acestei metode consta în faptul ca profesorul nu comunica, cel mai important lucru este crearea situatiilor de o anumita gradatie, alegerea celui mai potrivit moment de plasare a problemei, în lectie, manifestarea unui interes real pentru reyolvarea temei.

Între procesul de instruire si demersul cercetarii stiintifice se disting o seama de componente similare, de analogii; scopurile celor doua genuri de activitate sînt asemanatoare: cercetatorul si elevul urmaresc sa înteleaga un fenomen sau un proces, sa stablieasca relatii cauzale, sa-si îmbogateasca cunostintele etc. Si într-un caz si în altul, subiectul cunoscator intra în raporturi active cu obiectul de studiu, de investigat.

Metodele explicativ-exemplificative, bazate pe comunicarea unor cunostinte gata-facute, contribuie, mai curînd, la dezvoltarea gîndirii reproductive si a memoriei. Instruirea prin problematizare vizeaza dezvoltarea gîndirii independente, productive. Din punct de vedere psihologic se postuleaza ca problematizarea dezvolta schemele operatorii ale gîndirii divergente, antreneaza aptitudinile creative, asigurînd în acelasi timp si o motivare intrinseca a învatarii. Fireste ca sarcinile scolare necesita si memorie, gîndire reproduotiva, deci un ansamblu de cunostinte gata elaborate si operarea dupa modele date. însa momentele de achizitie a cunostintelor, de operare dupa un anumit algoritm/model pot fi incluse în contextul rezolvarii unei sarcini cognitive mai largi, cum este rezolvarea unei probleme.

În privinta definirii problematizarii, parerile sînt împartite. Unii o considera principiu didactic fundamental, de care depinde însasi existenta celorlalte principii metodice, în vreme ce altii definesc problematizarea drept metoda de predare sau o noua teorie a învatarii. Diversitatea de pareri se explica prin abordarea problematizarii din unghiuri de vedere diferite, în care nu întotdeauna se asigura consensul asupra terminologiei pedagogice.

Datorita efectelor sale instructiv-educative, problematizarea este considerata una dintre cele mai valoroase metode ale didacticii moderne. Ea îsi gaseste utilizarea în toate împrejurarile în care se pot crea situatii-problema, ce urmeaza a fi solutionate prin cercetare si descoperire de noi adevaruri. Profesorul nu comunica elevilor cunostinte de-a gata elaborate, ci îi pune într-o situatie de cercetare, pentru a rezolva problema cu care se confrunta. Prin "problema didactica" întelegem o dificultate pe care elevul nu o poate solutiona decât prin implicare si cautare, în cadrul unei activitati proprii de cercetare. Este vorba, mai exact, de o situatie special organizata de catre profesor, în care elevii cauta sa depaseasca dificultatile întâlnite, dobândind cunostinte si experiente noi, consolidându-si priceperile si deprinderile.

Creând o situatie problema oferim elevului posibilitatea sa depaseasca acea practica scolara, care presupune învatarea pur si simplu a unor cunostinte nu întotdeauna întelese, determinându-1 sa caute prin efort propriu solutia, orientându-se dupa anumite repere. In acest fel, învatarea nu mai constituie o imitare pasiva, ci un proces intelectual activ, asemanator cu cercetarea stiintifica. Datorita potentialului sau activizator (subiectul cunoscator se raporteaza activ la materialul de studiat) metoda problematizarii dezvolta schemele operatorii ale gândirii, antreneaza aptitudini creatoare, asigura motivarea intrinseca a învatarii, capteaza atentia si mobilizeaza la efort, declanseaza interesul cognitiv si pregateste elevul pentru independenta în gândire. Elaborarea solutiilor presupune capacitate de a rationa, suplete în gândire, imaginatie si inventivitate, toate acestea jucând un rol deosebit de important în procesul de construire a solutiilor sau ideilor. Cautând sa solutioneze situatia  problema elevii îsi vor pune în joc toate fortele lor intelectuale, ingeniozitatea si capacitatea de munca independenta. Cu cât elevul se va implica mai mult în activitate, demonstrându-si aptitudinile, cu atât va obtine rezultate mai bune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problematizarea - Metoda Didactica Moderna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 470 cuvinte
Nr caractere:
8 134 caractere
Marime:
9.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Ion Marinescu
Sus!