Prezentarea unei Metode în Grup

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceste metode se bazeaza pe cooperarea studentilor sub indrumarea profesorului. Atat studentii cat si profesorul au un rol activ in cadrul acestor metode. Studentii lucreaza in grupuri de trei - sase persoane. Ei se straduiesc sa rezolve temele propuse de catre profesor.

Profesorul se implica prin propunerea temelor abordate si prin faptul ca raspunde la intrebarile studentilor, clarifica eventualele nelamuriri, explica, face completari si sistematizari ale materialului studiat.

Avantaje: metodele de lucru in grup determina dezvoltarea capacitatii de analiza si sinteza, precum si capacitatea de argumentare a studentilor. Acestia se straduiesc sa-si convinga colegii sa adopte solutia lor la problema propusa spre rezolvare.

Se dezvolta activismul studentilor si abilitatea de a vorbi in fata unui grup, abilitate putin antrenata la persoanele timide. Lucrul in grup este un prim pas catre munca in echipa de mai tarziu, studentii obisnuindu-se cu ideea ca ceilalti pot avea o alta opinie, dar sunt valoric egali cu ei, astfel dezvoltandu-se si toleranta sociala. In plus, metodele de lucru in grup faciliteaza schimbul de idei, creste creativitatea si probabilitatea de manifestare a unor competente largite si diversificate, se maresc si activeaza resursele cumulate la nivel de grup (memorie, informatie etc.).

Dezavantaje: este posibil ca discutia sa fie acaparata de una - doua persoane mai energice si autoritare care sa-si impuna punctul de vedere in fata unei audiente timide. De asemeni, daca nu se organizeaza bine, studentii pot divaga de la subiect si, astfel, sa nu reuseasca sa rezolve tema propusa.

Pentru eliminarea acestor probleme care pot apare, profesorul trebuie sa monitorizeze grupurile si sa fie atent, atat la subiectele dezbatute, cat si la persoanele care discuta si sa restabileasca echilibrul de putere in grupuri. Tot in acest sens se pot distribui roluri in cadrul grupurilor:

1. Secretarul - noteaza ceea ce se discuta in grup.

2. Cronometrul - urmareste timpul destinat discutiilor (fiecare membru al grupului are alocat un timp limita: de exemplu, doua minute in care sa-si expuna ideile) si semnalizeaza (atentioneaza) cand timpul se apropie de expirare

3. Facilitatorul - invita membrii sa-si impartaseasca ideile.

4. Incurajatorul - sustine moral participantii, afirmand "Excelent!", "A fost foarte bine!".

5. Verificatorul - se asigura ca fiecare intelege ceea ce se discuta si se realizeaza obiectivul grupului.

Avantaje: toti studentii sunt responsabilizati si implicati in activitate.

Dezavantaje: datorita noutatii metodei studentii pot avea dificultati de urmarire a celor doua planuri de actiune - realizarea rolului propriu si dezbaterea subiectului propus. De aceea unii cursanti nu se pot concentra asupra rolului avut chiar de prima data cand se organizeaza grupuri cu roluri. Pentru a se contracara acest dezavantaj se propune reluarea metodei, ea functionand bine incepand de la a doua sau a treia aplicare.

-Pentru a se lucra mai usor in echipa s-a discutat despre ascultarea activa. Profesorul a oferit

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea unei Metode in Grup.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 408 cuvinte
Nr caractere:
17 056 caractere
Marime:
29.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
capacitate, dezvoltare, grup
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!