Pedagogia - știința educației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema 1:Pedagogia -stiinta educatiei

1 Ce este educatia?

Cuvântul educație derivă din substantivul „educatio” care înseamnă creștere, hrănire, cultivare. Educația are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieții sociale.

Educația este un tip particular de acțiune umană, o intervenție sau direcționare, o categorie fundamentală a pedagogiei.

Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.

Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Rezultă că în concepția sa, educația este o activitate de stimulare a acestor „semințe”, și implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.

Pentru pedagogul englez din secolul al XVII-lea, John Locke, educația se prezintă sub forma unei relații interpersonale de supraveghere și intervenție ce se stabilește între „preceptor” (educator) și copil (viitorul „gentleman”).

Filosoful german Immanuel Kant, aprecia că educația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății: „este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educație și că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.

Pentru Jean-Jacques Rousseau educația este în același timp intervenție și neintervenție : „Educația negativă presupune înlăturarea oricărui obstacol din calea dezvoltării firești, totul trebuind lăsat să se producă de la sine fără nici o intervenție”.

2. Educatia formala/ Educatia nonformala /Educatia informala

Educaţia formală (din latinescul „formalis” – formă, figură, model, organizat legal, formal) (Bontaş, 1998). Se referă la ansamblul acţiunilor educative sistematice şi organizate, elaborate şi desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ specializate (şcoală, universitate etc.) (Stan, 2001). Alţi autori consideră educaţia formală punct de referinţă care pune în centrul preocupărilor sale copilul, ca subiect al educaţiei şi instituţiei.

Educaţia nonformală latinescul „nonformalis” – fără norme, în afara formelor organizate în mod oficial pentru un anumit gen de activitate . Cuprinde totalitatea acţiunilor şi influienţelor educative structurate, organizate şi instituţionalizate, dar desfăşurate în afara sistemului de învăţământ (Stan, 2001).

Există de la începutul secolului XX, odată cu constituirea în Germania a unei asociaţii a tinerilor – Wandervogels – ca o reacţie împotriva caracterului livresc al şcolii, prin care tinerii erau îndemnaţi să călătorească, să cunoască natura, ţara.

Educaţia informală (latinescul „informalis” – fără formă).

Educaţia informală nu exprimă o educaţie fără catacter formativ, ci caracterul spontan al acestei influienţe educative. Vorbim de educaţie informală în cazul influienţelor pe care individul le resimte de-a lungul vieţii din partea familiei, a grupului de prieteni, a stării, a mass-media, în timpul competiţiilor sportive, al week-end-urilor.

Se referă la totalitatea influenţelor educative neorganizate, nesistematice şi nesubordonate unor finalităţi educaţionale precise.

3 Cele doua tipuri influenteaza dezvoltarea personalitatii dar se intampla ca ed. de tip informal sa influenteze negativ. Cauze.Cum prevenim?

• informaţiile sunt aleatorii, neselectate în funcţie de valoarea lor euristică;

• informaţiile sunt achiziţionate de cele mai multe ori involuntar

• decalaje şi lipsă de comunicare între conţinuturile educaţiei formale şi cele ale educaţiei informale.

Pentru a preveni influenta negativa un sfat ar fi selectarea informatiei , mai putin timp petrecut la T.V unde se promoveaza modelele negative, si mai mult timp petrecut la biblioteca.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pedagogia - Stiinta Educatiei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 072 cuvinte
Nr caractere:
11 993 caractere
Marime:
24.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!