Monitorizarea Citirii Individuale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reading is a crucial skill for students of English. For many students, reading is not only a problem in their foreign language; it is also a problem in their native language. This fact is troubling because the lack of literacy and poor reading ability prevents individuals front participating in society. This article presents some reflections on teaching reading individually and includes the basic components of reading based on an integrated approach that brings together methods from different perspectives. The teacher’s task is to help students understand what they read and make them became self-motivated readers who are willing to read books on their own outside of class, for pleasure.

Politica educaţională a Republicii Moldova este orientată către diferenţierea şi individualizarea procesului de instruire, către un curriculum care ia în consideraţie abilităţile, aptitudinile şi nivelul de cunoştinţe ale fiecărui student în parte, precum şi metodele de predare, ajustate la potenţialul individual al studenţilor, în vederea formării unei personalităţi creative, independente, cu un nivel înalt de cunoştinţe în domeniul respectiv, capabilă pentru o activitate profesională şi relaţii sociale adecvate.

Reliefarea din ce în ce mai pregnantă a problemei individualizării procesului de învăţământ şi implementării acestora în practică, în scopul valorificării abilităţii fiecărui elev, constituie un deziderat al didacticii, deoarece studenţii învaţă acelaşi material în diferite moduri, ceea ce implică acceptarea diferitor stiluri de învăţare. Studenţii pot învăţa din diverse surse, chiar dacă obiectivele disciplinei respective sunt aceleaşi, deci materialul de studiu poate varia.

Din spectrul celor mai frecvente definiţii a individualizării o evidenţiem pe cea prezentată de E. Rabunschi, care susţine că „individualizarea instruirii constituie o formă de organizare a unui colectiv de elevi în cadrul procesului didactic, orientat spre realizarea cerinţelor abordării individuale”. [1989:54]

Sarcinile individualizate se bazează pe particularităţile individuale ale elevilor (capacităţi, aptitudini, nivel de pregătire etc.) şi sunt întotdeauna diferenţiate.

Adolescenţii vin la facultate având un nivel de pregătire diferit, precum şi un potenţial intelectual individual, ce se manifestă în deprinderile de citire, comunicare, audiere şi scriere în limba străină studiată. De aceea, Ioan Nicola susţine că individualizarea procesului de învăţământ „solicită o profundă cunoaştere a elevilor/studenţilor şi mult tact pedagogic pentru asigurarea unor condiţii favorabile de manifestare pentru toţi elevii”. [1996:359]

În acest context de idei, rolul profesorului este nu numai de a îndruma, conduce şi susţine activitatea de învăţare a elevilor, dar şi de a adopta şi selecta sarcini care se potrivesc fiecărui student în parte, în scopul modelării şi integrării personalităţii acestuia în mediul social, cu condiţia respectării individualităţii sale.

Exerciţiile cu acelaşi obiectiv pot fi elaborate prin diferite variante, de la un grad elementar de dificultate spre unul mai avansat, astfel ca studenţii să le facă pe cele ce corespund nivelului lor de cunoştinţe. Această abordare individuală le oferă studenţilor libertatea de a alege cum şi cât trebuie să înveţe într-o anumită perioadă de timp, la timpul dorit şi în ritmul potrivit sau optimal pentru ei.

În conformitate cu reformele actuale din învăţământ, lucrului individual i se acordă o dublă pondere faţă de contactul direct din curriculumul universitar. De aceea, profesorul trebuie să ofere studenţilor posibilitatea de a-şi dezvolta capacităţile intelectuale, de a învăţa într-un mod activ-participativ, de a asimila unele deprinderi practice şi modele de acţiune independentă, de a le acorda o mai mare autonomie şi de a-i motiva să-şi asume responsabilităţi pentru procesul de instruire.

Citirea este o deprindere decisivă pentru studenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, pentru că numai citind mult pot obţine un grad înalt de posedare a vocabularului unei limbi străine. Lectura este importantă şi pentru celelalte deprinderi ale unei limbi străine, pentru competenţele academice şi cunoştinţele de bază ale limbii străine studiate.

Pentru majoritatea studenţilor lectura nu este o problemă ce vizează numai limba engleză, dar este o problemă şi pentru limba maternă. Problema deprinderii de citire ne îngrijorează, deoarece lipsa ştiinţei de carte şi a unei lecturi extensive împiedică indivizii să se integreze şi să participe la viaţa socială. [UNESCO, 2003:45]

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monitorizarea Citirii Individuale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 490 cuvinte
Nr caractere:
8 190 caractere
Marime:
10.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Pascaru Daniela
Sus!