Mijloace de Învățământ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bunul mers al procesului de învăţământ şi rezultatele obţinute depind de metodele utilizate.

Marii pedagogi au evidenţiat faptul că folosindu-se metode diferite se obţin diferenţe esenţiale în pregătirea elevilor, că însuşirea unor noi cunoştinţe sau comportamente se poate realiza mai uşor sau mai greu, în funcţie de metodele utilizate.

Metodologia procesului de invatamant reprezinta "ansamblul de principii normative, de reguli si procedee aplicabile diverselor discipline si forme de instruire" (De Landsheere, Viviane).

Sensul larg al conceptului este extins uneori pana la nivelul intregului obiect de studiu al didacticii generale. "Metodologia sau didactica generala" vizeaza astfel problematica globala a "tehnologiei instruirii" care reprezinta "un model sistematic de proiectare, realizare si evaluare a intregului proces de invatamant" (Ionescu, Miron; Chis, Vasile, , . ).

Sensul restrans, al conceptului de metodologie a procesului de invatamant vizeaza modalitatile practice de valorificare a procedeelor si a mijloacelor didactice in vederea eficientizarii activitatii de predare-invatare-evaluare.

Definirea conceptului de metodologie didactica presupune raportarea la activitatea pedagogica de formare-dezvoltare permanenta a personalitatii aflata "in stransa in terdependenta cu toate elementele componente" ale procesului de invatamant, privite ca "ansamblul structural luat in deplina lui unitate" ( Cerghit, Ioan,).Aceasta viziune pedagogica, de inspiratie auriculara, confera metodologiei didactice valoarea unei teorii sistemice si praxiologice, care angajeaza la nivelul de pre-dare-invatare-evaluare un ansamblul de tehnici de eficientizare a actiunii de instruire. Optimizarea lor, ca metode-procedee-mijloace didactice, implica interventia teleologica a obiectivelor pedagogice care asigura:

- corelarea permanenta a metodologiei alese cu continutul proiectat, realizabil si evaluabil in termenii raportului: "intrare" (starea initiala a clasei de elevi in contextul resurselor existente) - calitate a procesului de invatamant - "iesire" (situatia elevilor la sfarsitul activitatii didactice respective);

- crearea si sustinerea mediului adecvat pentru realizarea activitatii de predare-in-vatare-evaluare;

- secventionarea continutului predat-invatat-evaluat in functie de reactiile formative (cognitive-afective-motivationale-actionale/psihomotorii) declansate in cadrul activitatii didactice;

- implicarea tuturor resurselor de instruire formala, dar si nonformala si informa-la, disponibile la nivelul procesului de invatamant.

Aceasta functionalitate complexa, pe care obiectivele pedagogice o imprima metodologiei didactice, asigura si infrastructura tehnicilor de eficientizare a instruirii. Prin promovarea prioritatii obiectivelor pedagogice in raport cu continutul instruirii, tehnicile alese sunt orientate permanent spre structura acelor metode care servesc efectiv prescolarului, elevului, studentului ( De Landsheere, Viviane. , . -).

Profesorul este un reprezentant al stiintei care mediaza, prin intermediul metodelor, accesul la cunoastere.

Clasificare:

a)reale, naturale

colectii de plante, roci, insecte, minerale, substante etc.

b)substitute ale realitatii

bidimensionale - fotografii, desene, harti, planse

c)tridimensionale - machete, mulaje, corpurigeometrice etc.

d)simbolice

reprezentari grafice, scheme, formule etc.

e)actionale

truse de piese, instrumente, aparatura de

f)laborator, aparate etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mijloace de Invatamant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 248 cuvinte
Nr caractere:
14 677 caractere
Marime:
15.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!