Metode de Evaluare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metode de evaluare

Metoda de evaluare este considerata "o cale prin care profesorul ofera elevilor posibilitatea de a demonstra nivelul de stapanire a cunostintelor, de formare a diferitelor capacitati testate prin utilizarea unei diversitati de instrumente adecvate scopului urmarit".

Evaluarea in domeniul educatiei si al invatamantului urmareste sa aprecieze cu obiectivitate si prin mijloace stiintifice efectele unei actiuni pedagogice.

Este mai mult decat un proces final sau paralel cu invatarea. Este un act care se integreaza organic in acelasi proces de invatare, creand relatii interactive si circulare.

Evaluarea nu este un scop in sine ci trebuie sa conduca la optimizarea intregului proces desfasurat in scoala.

Metodele de evaluare sunt impartite in doua categorii: metode traditionale si metode alternative sau complementare . Aceasta clasificare are la baza criteriul timp sau, altfel spus, momentul aparitiei si utilizarii lor in activitatea didactica. Astfel, metodele traditionale de evaluare sunt considerate clasice, in timp ce metodele alternative sau complementare de evaluare sunt considerate moderne.

Metode de evaluare:

A. Traditionale:

Evaluarea traditionala procedeaza in felul urmator: constata, compara si judeca. Este aproape exclusiv centrata pe elev si apreciaza conformitatea cunostintelor redate (lectia invatata, cunoasterea regulilor de ortografie sau prezentarea unei dizertatii) si a atitudinilor si a comportamentelor (respectarea autoritatii, efortul in lucru). Pe scurt, ea apreciaza conformitatea produsului, dar o face dupa o scara de valori care este lasata la aprecierea evaluatorului si care ramane in mare parte implicita (pentru elev si pentru profesor). Din aceasta cauza, ea incrimineaza doar individul evaluat, nu si criteriile de apreciere, evaluatorul, programele sau institutia.

Metodele traditionale de evaluare:

a) Probe scrise :lucrari, teze, teste elaborate dupa itemi bine definiti;

b) Probe orale :raspunsuri orale;

c) Probe practice :experiente, rezolvari de probleme si exercitii;

B. Alternative (moderne):

Metode care fac apel la creativitatea elevului, la gandirea divergenta, generalizari sau lucrul in echipa.Evaluarea moderna evalueaza indivizii in raport cu o norma. Dar aceasta norma de referinta, precum si criteriile de apreciere sunt clar formulate, cunoscute si de catre evaluator si de catre evaluat. In plus, evaluarea se sprijina pe instrumente elaborate cu grija, in functie de obiectul si obiectivul evaluarii.

Evaluarea moderna se deosebeste de evaluarea traditionala prin trei aspecte. Mai intai prin transparenta si ordonare metodologica, apoi prin obiectele si obiectivele evaluarii si, in sfarsit, prin reduntanta de la centru (minister) spre periferie (cadrele didactice). Metodele de evaluare moderne sunt:

a) observarea sistematica a elevilor;

b) investigatia (experimentul);

c) proiectul;

d) portofoliul;

e) tema pentru acasa;

f) tema de lucru in clasa;

g) autoevaluare;

h) referatul.

a)Observarea sistematica a activitatii si a comportamentului elevilor reprezinta acea metoda alternativa de evaluare prin intermediul careia profesorul poate obtine informatii relevante asupra performantelor elevilor, asupra competentelor si abilitatilor practice pe care acestia le detin. Aceasta metoda usureaza activitatea profesorului, deoarece raportarea asupra abilitatilor si a competentelor detinute de elevi va fi mai usor de realizat, dar si pentru ca, in situatia unei eventuale contestari a notei acordate, se poate dovedi modalitatea de evaluare. Pentru a evita insa astfel de situatii, se recomanda ca la inceputul anului scolar sau a semestrului, profesorul sa ofere o lista a tuturor aspectelor ce vor fi urmarite pe parcursul desfasurarii observatiei sistematice: prezenta la clasa, frecventa efectuarii temelor pentru acasa, respectarea eventualelor termene limita, corectitudinea, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Evaluare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 823 cuvinte
Nr caractere:
9 752 caractere
Marime:
19.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
metoda, Evaluare, profesor, cunostinte, educatie, invatamant, Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Monica Popescu
Sus!