Managementul spațiului educațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evolutia teoriilor si modelelor manageriale reflecta drumul spre maturizarea conceptuala si aplicativa, spre posibilitatea clarificarii extinderii conceptului si in domeniul educatiei, de la adoptarea conceptiei initial si dominant economic, la cea pedagogica.

Intreg secolul XX a cunoscut numeroase cautari, orientari, conceptii, cu ecouri si in conducerea invatamantului. Dar mai ales unele probleme au facut obiectul transferului: Realizarea rationalizarii lor prin utilizarea funtiilor de prevedere, organizare, decizie, coordonare, control; Participarea la actul decizional; Afirmarea nevoii de formare si perfectionare a culturii manageriale; Orientarea spre criteriile de evaluare centrala pe succes si calitate; Promovarea proiectarii si valorificarii cercetarii si inovarii pedagogice.

Managementul educational are o sfera larga, conturandu-se posibilitatea analizei procesului si a altor sisteme din sfera educatiei (formale, nonformale), in vederea abordarii globale si specifice a succesului in atingerea finalitatilor (ideal, scopuri, obiective). Insasi definirea educatiei ca activitate, sistem de actiuni de formare-dezvoltare a personalitatii educatului, de influentare constienta, orientata si reglata catre catre anumite finalitati, rezulta cu necesitate si existenta unei unei abordari explicite a conceperii, organizarii, coordonarii, evaluarii, optimizarii continue a elementelor procesului educational.

Ori, acesta devine chiar domeniul de studiu al managementului educational, vazut ca si teorie, si ca practica, ca stiinta si arta. Caci insasi educatia este tot astfel conceputa si realizata.

Stadiul cercetarilor in domeniu, ca varietate, amplitudine, complexitate a abordarii, arata ca managementul educatiei nu se rezolva decat interdisciplinar, ca urmareste criterii de eficienta si eficacitate, de succes educational, prin utilizarea superioara a resurselor umane, a continuturilor, a proceselor, a relatiilor, a strategiilor specifice.

Managementul de succes in educatie depinde insa si de respectarea altor cerinte de baza: prioritatea calitatii, claritatea obiectivelor, motivarea si participarea factorilor implicati, utilizarea rationala a resurselor si a elementelor educatiei, adaptarea continua a proceselor la rezultate s. a. Prezentarea teoretica Definirea conceptelor Management ME-NIGI-MENT/ s. n. 1. activitatea, arta de a conduce. 2. stiinta organizarii si conducerii intreprinderilor, a valorificarii eficiente a resurselor umane, financiare si materiale ale unei organizatii. (< engl. management) SPATIU s. n. 1. Forma fundamentala a existentei materiei, inseparabila de aceasta, avand aspectul unui intreg neintrerupt cu trei dimensiuni si care exprima ordinea in care sunt dispuse obiectele si procesele existente concomitent. 2. Intindere nemarginita care cuprinde corpurile ceresti; vazduh. 3. Loc, suprafata, intindere limitata. ? (Mil.) Spatiu de siguranta = distanta minima pana la care se pot apropia ...

Bibliografie:

1. PROGRAME DE ARHITECTURA - Gheorghe Vais

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 1998

2. MANAGEMENT EDUCATIONAL - Elena Joita

Polirom, Iasi, 2000

3. ARCHITECTS' DATA - Peter & Ernst Neufert

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul spatiului educational.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 937 cuvinte
Nr caractere:
21 220 caractere
Marime:
551.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educatie, teorii
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!