Istoria și Metodologia Istoriei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ISTORIA CA OBIECT DE STUDIU

Locul istoriei în școala

La formarea personalitatii elevului, fiecare disciplina de învatamânt contribuie în functie de continutul ei, prin modalitati si cai specifice. Prin natura sa, istoria trezeste si cultiva sentimente, creeaza acele stari rationale si afective de care are nevoie orice fiinta umana pentru a trai si a-si valida capacitatile creatoare în conformitate cu cerintele progresului si cu interesele societatii. Istoriei îi revine un rol esential în formarea personalitatii elevilor . Istoria nu doar transmite un volum de cunostinte în informarea elevilor asupra curgerii datelor sau a desfasurarii unor evenimente istorice ci are rolul important de a forma capacitati de interpretare, întelegere si actiune. Istoria vizeaza atât latura cognitiva cât si cea rational-afectiva contribuind la dezvoltarea cunostintelor din toate sferele existentei sociale. Istoria este un exemplu pentru prezent, este o stiinta de sinteza, componenta esentiala a culturii generale, opereaza cu concepte, notiuni specifice si altor discipline, constituie fundament pentru cunostintele dobândite la discipline ca: limba si literatura româna, literatura universala.

Rolul istoriei în educarea elevilor

Volumul si structura cunostintelor istorice aduse în fata elevilor sunt prezentate de catre cele doua documente scolare de baza: programa analitica si manualul scolar elaborate si aprobate de Ministerul Educatiei Nationale.

Profesorii trebuie sa insiste în cadrul lectiilor asupra procesualitatii istorice, a descifrarii mecanismului dezvoltarii, înlantuirii faptelor si fenomenelor istorice.

Raportul dintre logica stiintei istorice si logica didactica

Stabilirea obiectivelor educationale a constituit una din preocuparile principale ale tuturor clasicilor pedagogiei, care le-au formulat tinând seama de nivelul stiintelor în general, al stiintelor psiho - pedagogice în particular si în concordanta cu nevoile epocii respective.

În vederea stabilirii unui continut al învatamântului care sa reflecte stadiul actual al dezvoltarii stiintelor si cerintele societatii se impune formularea explicita a obiectivelor, a modurilor în care elevii trebuie sa fie formati în cadrul procesului educativ. Redefinirea obiectivelor istoriei ca disciplina didactica si exprimarea lor reprezinta un pas important pe linia sporirii eficientei studierii continutului ei.

Selectarea materialului istoric dupa criteriile eficientei si esentialitatii

Înarmarea elevilor cu notiuni si cunostinte cu privire la dezvoltarea societatii omenesti si a devenirii sale istorice nu este totdeauna suficienta deoarece prin lectie trebuie sa se urmareasca si ce trebuie sa realizeze elevii în functie de continutul specific al fiecarei lectii, ca de exemplu, motivarea, cu argumente istorice bazate pe adevar, a fiecarui moment în parte. În fiecare lectie se vor urmari ambele aspecte, informativ si formativ. Informatia trebuie sa fie selectiva si sa urmareasca criteriile eficientei si esentialitatii. Lectia nu trebuie sa se bazeze pe o avalansa de date care sa copleseasca elevii, profesorul având obligatia selectarii si esentializarii faptelor în devenirea lor istorica pentru a putea eficientiza o lectie sau alta.

Prin latura educativa se urmareste formarea educatiei patriotice, a unei morale si decente atât de necesare tineretului scolar de astazi. Formularea explicita, pe criteriile eficientei si esentializarii obiectivelor activitatii didactice, permite profesorului sa stabileasca etapele pe care trebuie sa le parcurga elevii pentru atingerea performantelor finale si sa elaboreze metodologia adecvata de lucru, creând în acelasi timp o baza obiectiva pentru evaluarea rezultatelor obtinute.

Locul istoriei în planurile de învatamânt ; modernizarea continutului predarii istoriei în noile programe

Profesorul, fiind pus în situatia de a cunoaste de la început ce va face elevul la terminarea studiului, are posibilitatea de a planifica, de a jalona etapele pe care elevul le parcurge. Al doilea motiv pentru formularea explicita a obiectivelor îl constituie faptul ca ele sunt folositoare la evaluarea performantei.

Pe plan mondial, plecându-se de la redefinirea obiectivelor, s-a încercat o modernizare a continutului predarii, prin elaborarea unor programe analitice, sistematizate, axate în special pe :

-cunoastere, achizitionarea de cunostinte specifice disciplinei respective;

-dezvoltarea capacitatilor intelectuale, ceea ce presupune întelegerea, transpunerea, interpretarea, extrapolarea, aplicarea, analiza, sinteza si evaluarea.

Predarea istoriei se poate elabora plecându-se de la obiectivele fiecarei teme si lectii în asa fel încât continutul fiecarei etape sa contribuie într-un mod specific la realizarea dezideratelor generale.

Modernizarea continutului predarii istoriei în noile programe si manuale privind istoria României si istoria universala

Este important ca cetateanul fiecarei tari sa cunoasca punctele de reper din trecutul poporului sau. Procesul formativ cuprinde astazi pe plan educational, lectia de istorie ca nucleu în jurul careia pivoteaza didactica învatamântului istoriei. Lectia reuseste, la modul concret, sa asigure continuitatea aportului instructiv-educativ al istoriei ca obiect de învatamânt si sa-i înzestreze pe elevi cu deprinderi de munca intelectuala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria si Metodologia Istoriei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 208 cuvinte
Nr caractere:
14 057 caractere
Marime:
19.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!