Inteligența și învățarea școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Invatarea este o activitate cu valoare psihologica si pedagogica, condusa si evaluata direct sau indirect, care consta in insusirea cunstienta, progresiva, voluntara si relativ independenta a cunostintelor, priceperilor,deprinderilor si atitudinilor. In cadrul dezvoltării si formării personalităţii adulte, invăţarea ocupă un loc central, datorită faptului că prin invăţare individul dobândeşte noi comportamente.Este procesul prin care se produc schimbari in comportament dar si in conduita,”O schimbare in comportamentul individual, ca urmare a trairi unei experiente proprii”.

Invatarea este activitatea psihica complexa de insusire activa a deprinderilor, formare a cunostintelor si asimilare a experientei sociale, ce duce la dezvoltarea personalitatii prin dobandirea de noi capacitati de a actiona si de a modifica adaptiv si progresiv comportamentul la noile cerinte ale vietii si activitatii.Astfel A.N. Leontiev definea invăţarea ca fiind “procesul dobândirii experienţei intelectuale de comportare”, inţelegând prin aceasta afirmatie asimilarea de informaţii şi, mai mult decât atât, formarea gândirii, a sferei afective, a voinţei, cu alte cuvinte formarea sistemului de personalitate.

Invatarea tinde sa devina o forma fundamentala a activitatii omului, si in special, a elevului.Astazi ea se bazeaza tot mai putin pe memorizarea mecanica sau insusirea de mari cantitati de cunostinte.Preocuparile elevului sunt dezvoltarea gandirii si orientarea tot mai mult spre „ a invata cum sa invete”, in mod inteligent, eficient si creativ si nu mecanic adica ineficient si reproductiv.In desfăşurarea procesului de invatare sunt implicate şi celelalte procese şi activităţi psihice, existând relaţii de interdependenţă: pe de o parte toate procesele şi funcţiile psihice sunt antrenate in cadrul invăţării, iar pe de altă parte ele insele sunt constituite şi structurate prin actul de invăţare. Deci, se poate spune ca invăţarea antrenează intreg psihicul şi are un rol generativ, formativ şi constructiv faţă de acesta.

Accentul in cadrul invatarii se pune nu atat pe insusire de cunostinte, cat mai ales pe invatarea de metode si tehnici de invatare si munca intelectuala, de identificare, de regasire si utilizare a informatiilor, de analiza, sinteza si prelucrare a acestora, invatare de metode si tehnici de creativitate, de dezvoltare a informatiei si de creere de noi semnificatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inteligenta si Invatarea Scolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
7 111 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Clinciu
Sus!