Instruirea Asistată de Calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. ASPECTE TEORETICE

I. UTILIZAREA SOFTULUI EDUCAŢIONAL ÎN IAC

Instruirea asistată de calculator (IAC) este o metodă didactică sau o metodă de învăţământ , care valorifică principiile de modelare şi analiză cibernetică a activităţii de instruire în contextul noilor tehnologii informatice şi de comunicaţii , caracteristice societăţii contemporane.

Instruirea asistată de calculator presupune o cercetare a elevului supravegheată şi îndrumată de profesor, care îl ajută în realizarea operaţiilor tehnice, a celor de documentare, în identificarea legăturilor între informaţii, conducându-l către o nouă cunoaştere.

Softul educaţional reprezintă un program informatizat, proiectat special pentru rezolvarea unor sarcini sau probleme didactice/educative prin valorificarea tehnologiilor specifice instruirii asistate de calculator care asigură :

- memorarea datelor;

- organizarea datelor în fişiere;

- gestionarea fişierelor;

- simularea învăţării;

- realizarea învăţării;

- evaluarea formativă a învăţării;

- controlul reglarea/autoreglarea şi autocontrolul activităţii de învăţare/educaţie .

Aplicaţii utilizate în pregătirea lecţiilor:

1. Aplicaţia Microsoft Power Point

Aplicaţia Microsoft Power Point este o aplicaţie care face parte din pachetul Microsoft Office, folosită pentru prezentări în faţa unui auditoriu. Folosirea acestei aplicaţii are ca temei psihopedagogic constatarea că informaţiile prezentate sub formă vizuală sunt percepute şi reţinute mult mai uşor decât cele transmise exclusiv verbal. Scopul principal al prezentării este captarea atenţiei auditoriului şi transmiterea informaţiilor astfel încât acestea să fie reţinute de cei prezenţi. În funcţie de dotarea calculatorului (cu placă de sunet şi boxe), se pot adăuga şi efecte sonore, corelate cu imaginea / imaginile, care să servească la sublinierea mesajului didactic transmis. Programul permite şi efecte speciale: trecere de la o “pagină” la alta, efecte de animaţie aplicabile textelor sau imaginilor, dând un aer dinamic întregii prezentări, ca şi posibilitatea înregistrării unui mesaj sonor care să însoţească prezentarea.

Într-o prezentare realizată cu MS Power Point se pot introduce texte, tabele, grafice, elemente care se pot realiza şi cu ajutorul aplicaţiilor Word sau Excel. Fişierele create cu aplicaţia Power Point se numesc prezentări (presentation) şi au extensia .ppt sau .pptx.

Prezentarea reprezintă un ansamblu, o colecţie de foi (slide-uri) de prezentare. Acestea pot fi vizualizate fie în modul de Vizualizare / Editare, fie cu browser-ul Internet Explorer, dacă sunt salvate ca pagini web.

2. Aplicaţia Paint

Această aplicaţie este una dintre cele mai simple aplicaţii pentru realizarea de imagini / desene. Cu ajutorul acesteia se pot crea desene simple sau elaborate, color sau alb - negru, pot fi vizualizate sau editate imagini, fie că este vorba despre poze sau despre documente scanate.

Utilizarea aplicaţiei Paint este importantă deoarece oferă posibilitatea punerii în practică a ideilor legate de exerciţii (de memorie vizuală, pentru formarea deprinderilor de colorare, pentru formarea unor noţiuni matematice prin desenare / vizualizare), într-o manieră plăcută, prietenoasă. Meniul simplu şi uşor de intuit ajută la dezvoltarea abilităţilor de lucru la calculator, de formare şi consolidare a cunoştinţelor matematice, a celor de despărţire corectă în silabe, de identificare a obiectelor şi a dezvoltării limbajului prin intermediul imaginilor.

Imaginaţia şi creativitatea învăţătorului pot contribui la dezvoltarea a numeroase jocuri de prezentare şi de recunoaştere a figurilor geometrice simple, de exersare a operaţiilor aritmetice, de exersare a scrierii corecte, etc.

3. Aplicaţia Microsoft Word

Aplicaţia Microsoft Word este parte a Microsoft Office şi are ca principal scop introducerea textului, cu diferite tipuri de fonturi sau stiluri, dimensiuni sau culori. Se pot formata paragrafe, se pot muta uşor texte / paragrafe, se poate realiza corectarea ortografică şi gramaticală automată, pentru diferitele limbi în care s-a făcut introducerea textului. Aplicaţia Word permite scrierea textelor “artistic”, (cu ajutorul opţiunii Word Art, fig. 3.8) ca şi realizarea de desene (cu ajutorul butoanelor care se regăsesc pe bara de desen Drawing.

Poate fi folosit pentru dezvoltarea abilităţilor de scriere corectă, ca şi a celor de utilizare a calculatorului. Textele pot fi corectate uşor, în mod automat utilizându-se opţiunea de corectare gramaticală şi ortografică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instruirea Asistata de Calculator.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
5 574 cuvinte
Nr caractere:
32 072 caractere
Marime:
310.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!