Incident critic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest caz a avut loc anul trecut in luna iunie si a avut loc la Centrul Locurilor de Munca.

Este vorba despre un om intr-un scaun cu rotile. Lucrase ca sofer pana in momentul accidentului. In prezent si-a pierdut picioarele si este complet invalid. Nu are o partenera, se simte singur, traieste impreuna cu mama lui. Mama lui il insoteste.

A venit la Centrul Locurilor de Munca sa se inscrie pentru o slujba. Era, insa, o problema: la ghiseu i s-a spus ca nu era posibil sa fie inregistrat conform legii. El avea o hotarare despre invaliditatea completa, conform literei D din codului legal. Aceasta insemna ca el nu poate munci, nu se poate inscrie la Centrul Locurilor de Munca. Barbatul a inceput sa strige ca era invalid si ca nu i se da dreptul sa munceasca. A strigat ca nu mai are nici un ban de 7 luni. Facuse rost de un loc de munca, dar nu putea sa il ocupe fara inscrierea la Centrul Locurilor de Munca. Nimeni, la nici un birou, nu voia sa il ajute. Cine sa il poata ajuta, daca nu cineva de la birou?! Repeta des ca ar putea sa se impuste, ca era un nimeni. Spunea ca are mintea intreaga si ca vrea sa munceasca.

Femeia de la ghiseu a trimis dupa un consilier. Acesta s-a uitat la hotarare si a dat acelasi verdict ca si femeia mai inainte.

Dar omul din scaunul cu rotile nu avea pace. Continua sa strige ca o sa se impuste. De aceea a fost chemat in ajutor un psiholog.

Psihologul l-a dus pe barbat si pe mama acestuia la birou. El striga din nou ca la inceput. Psihologul ia spus: "As vrea sa va ajut, cum pot sa va ajut?". Treptat, barbatul a devenit mai calm. Psihologul i-a ascultat povestea inca o data. El i-a spus un lucru nou, ca si-a gasit deja un loc de munca, dar cu conditia ca Centrul Locurilor de Munca sa plateasca un beneficiu angajatorului. Este posibil si este un fapt obisnuit ca cei care angajeaza o persoana cu handicap sa primeasca un beneficiu destul de mare. Psihologul a dorit sa vada hotararea cu privire la invaliditate. Termenul era ianuarie 2011. Mama a spus ca data este destul de veche. Atunci el a spus ca mai avea o hotarare, din decembrie 2011. Ultima hotarare era foarte diferita de cea veche. Era vorba de litera C - ceea ce insemna ca barbatul putea sa se inregistreze si sa munceasca. Problema disparuse dintr-o data.

Dar barbatului i s-a facut rusine, deoarece conflictul venea dintr-o mare greseala a lui, de fapt el insusi fusese de vina. Nu a mai vrut sa vorbeasca. Se simtea foarte prost. Psihologul i-a spus ca i se putea intampla oricui si a inceput sa vorbeasca despre noua lui munca, despre studiile lui, despre faptul de a privi inainte spre un scop nou.

Rezultat: Este foarte important sa se comunice cu oamenii despre problemele lor si sa se explice toate detaliile. Clientii nostri pot face unele greseli. Uneori cei aflati sub stress nu mai sunt capabili sa isi dea seama de situatia reala. Trebuie sa incercam sa ii intelegem.

Cand omul si-a dat seama de greseala sa, s-a simtit rusinat. Psihologul i-a spus in acest caz ca i se putea intampla oricui si a incercat sa il ajute - a vorbit cu el despre noul loc de munca etc. Problema a fost rezolvata foarte rapid.

Cred ca un consilier trebuie sa fie rabdator si capabil de empatie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incident critic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
644 cuvinte
Nr caractere:
2 681 caractere
Marime:
11.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
Incident critic, locuri de munca
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!