Funcțiile și caracteristicile educației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Grecia antica pedagogul era cel care conducea copii la scoala.Actul de invatare era desfasurat de profesori cu sarcini foarte precise. Acestia se numeau fie chitarist, fie gramatic, fie sofronist.Chitaristul il invata pe copil sa scrie versuri , acompaniindu-l la harpa.Gramaticul il invata sa scrie si sa citeasca. La gimnaziu  exercitii fizice foarte multe.

Primele idei referitoare la educatie le intalnim in operele filozofilor ai antichitati, la Socrate, Platon si Aristotel. Socrate considera ca educatia trebuie sa aiba drept scop dobandirea virtutii, iar acest lucru nu era posibil decat prin cunoasterea de sine. De astfel gandul sau eraGnote Seanton si se gaseste si azi inscris pe frontispiciul oracolului din Delphi (oracol= templu in care se faceau preziceri despre viitor).

Tot lui Socrate ii datoram descoperirea unei metode didactice pe care o folosim si azi si anume conversatia euristica. Pentru a cerceta adevarul Socrate utiliza maientica(metoda dicutiei Socratice) : ironia, euristica(euriskein  a descoperi).

Aristotel considera ca sufletul omenesc are trei niveluri:

1. sufletul vegetal  capabil de hranire si inmultire;

2. sufletul animal  capabil de hranire inmultire si simtire ;

3. sufletul rational  caracteristic filozofilor.

Ca si Platon, Aristotel considera ca educatia trebuie sa inceapa inca din familie. Mama trebuie sa-l invete pe copil cantece si poezii specifice varstei.Pentru ca l-a avut elev pe Alexandru cel Mare  imparatul imeriului Macedonian a ajuns cu cuceririle pana in India - si datorita expeditiilor pe care le-a facut in Orient el a organizat primul muzeu de istorie naturala din lume. Acesta a fost folosit de filozof ca baza materiala pentru invatarea stiintelor.

In evul mediu apare primul manual scris de calugarul Alcuin, manualul se intitulaDisputatio Pipini Era un manual construit pe baza metodei conversatiei (manualul cuprindea o serie de intrebari precum si raspunsurile la ele, elevul fiind obligat sa le invete pe de rost).Tot atubci s-au construit si primele universitati moderne(1168 - Universitatea Cambrige si 1173 - Universitatea Oxford din Anglia, 1366 - Universitatea din Craiova, 1860 Universitatea din Iasi ). Principalul teoretician al Evului Mediu a fost Sf. Thoma Sau Thoma dAquino-seful suprem al biserici. El considera ca scoala se ocupa de suflet, iar sufletul e de competenta biserici. Spre sfarsitul Evului Mediu se produce o intoarcere a privirii filozofilor de la Dumnezeu catre om.Aceasta revolutie in gandirea mondiala e cunoscuta sub numele de Renastere, iar filozofia ce o sustine se numeste umanizm.

Observații:

referat pentru modulul Psiho-pedagogic

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiile si Caracteristicile Educatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 408 cuvinte
Nr caractere:
9 272 caractere
Marime:
8.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Caciuc
Sus!