Evaluarea formativă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitie: Evaluarea formativa este comentariul care ofera elevilor

informatii legate de munca acestora pe toata durata parcurgerii unei lectii. Aceste informatii vor fi folosite de catre elevi pentru a-si imbunatati invatarea.

Practica obisnuita: "predare, testare, notare si trecere mai departe" (evaluarea este sumativa).

De cele mai multe ori profesorul preda lectia, fixeaza tema, o noteaza si apoi indica ce este incorect intr-un mod mai mult sau mai putin constructiv, dar nu verifica daca elevul si-a indreptat vreuna din deficiente. Apoi profesorul trece la urmatoarea lectie.

O supozitie obisnuita in spatele acestei metode este aceea ca atat cantitatea, cat si calitatea invatarii depind de talent sau aptitudine, si ca rolul evaluarii este acela de a masura aceasta aptitudine. Daca invatarea are deficiente acestea se datoreaza lipsei de aptitudine, de perspicacitate sau de inteligenta.

Practica optima: "depistarea greselilor si indreptarea lor" (evaluarea este diagnostica si formativa).

Articolul realizat de Black si William sugereaza o abordare diferita. O lectie este predata si se fixeaza o sarcina de lucru. Atat elevul, cat si profesorul folosesc aceasta sarcina pentru a diagnostica deficientele si a fixa obiectivele pentru perfectionare. Aceasta perfectionare se monitorizeaza.

Se considera ca atat cantitatea, cat si calitatea invatarii depind de timpul si efortul depus pentru perfectionare si ca rolul evaluarii este acela de a diagnostica deficientele in asa fel incat timpul si efortul sa fie concentrate pe perfectionare. De fapt, prin depistarea exacta a deficientelor si concentrarea efortului asupra lor, perfectionarea se poate face cu un efort minim. In cazul unui rezultat nesatisfacator, se cere un efort mai mare si pe mai lunga durata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea formativa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 605 cuvinte
Nr caractere:
8 739 caractere
Marime:
19.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
Evaluarea formativa, Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!