Elemente de Deontologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evaluarea, concept polisemantic, cu numeroase sensuri, care reflecta procese, relatii, functii, etape, tehnici, instrumente, criterii, factori, dinamica variata, este un proces cu etape distincte: de verificare, de masurare(notare) sau apreciere(interpretare, valorizare) dupa anumite criterii.

Este un proces de concepere a actiunilor si strategiilor evaluative, de realizare practica, de interpretare cantitativa si calitatica a constatatilor de comunicare si valorizare(apreciere), de reglare, de luare a deciziilor ameliorative.

Evaluarea rezultatelor poate fi facuta din perspectiva:

- pedagogica (realizarea obiectivelor educatiei)

- sociala (nivelul pregatirii pentru adaptarea si integrarea sociala)

- economica (pregatirea profesionala, eficienta resurselor, investitiilor si educatei)

Evaluarea este un proces care, pe langa faptul ca implica subiecti concreti si are efecte in mintea si constiita elevilor, ea implica aproape in toate cazurile si judecati de valoare, raportate la valori morale si insuri de caracter. O nota scolara sau un calificativ exprima (sau ar trebuii sa exprime) nu numai performante si capacitati “pure” de inteligente, memorie, imaginatie, cunostinte, deprinderi etc ci si calitati de ordin moral, insusiri de vointa si caracter cum sunt: seriozitate (neseriozitate), vointa puternica (vionta slaba), corectitudine (incorectitudine) etc.

Evaluarea scolara are implicatii social morale mult mai largi. Ea vizeaza parintii, comunitatea sociala, relatiile dintre profesori, interesul pe care societatea il manifesta fata de rezultatele procesului instructiv-educativ.

Evaluarea poate fi: corecta sau incorecta nu numai sub raportul adevarului sau corestitudinii logice, dar si sub aspect etic. Subiectivismul profesorului este pus adesea in discutie si nu arare ori el este invocat drept cauza a multor dezechilivre ce se produc la nivelul procesului educational. Manifestarile de subiectivism se reflecta in actul evaluarii, in criteriile folosite, in “ecuatia personala a profesorului”.

Iata, prin urmare, doar cateva argumente pentru care merita ca evaluarea scolara sa fie analizata si din perspectiva deontologiei de educator.

Deontologia a avut initial semnificatia de stiinta sau logica a moralei, marcand distinctia dintre antologie si deontologie (care se ocupa cu ceea ce trebuie sa fie, cu ceea ce “trebuie respectat”).

Evolutia ulterioara a deontologiei s-a produs in deosebi in zona exerciatarii profesiunilor si activitatilor umane (stiintifice, politice, productive) pe masura ce acestea dispuneau de mijloace si instrumente tot mai perfectionate, care dadeau indivizilor si grupurilor posibiltati de actiune atat de mari incat problema a ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie facut, a ceea ce este permis si ceea ce nu este permis nu mai putea fi rezolvata fara trecerea conduitei si constiintei oamenilor prin filtrul comandamentelor morale.

Deontologia evaluarii (considerata un caz particular al deontologiei pedagogice) are ca referential un set de valori ce sunt considerate esentiale in procesul evaluativ. Dintre acestea pot fi diferentiate urmatoarele categorii:

- valori importante pentru evaluator (diferentierea diferitelor tipuri ale invatarii, asocierea acestor rezultate ale invatatii cu indicatori cantitativi si calitativi, posibilitati sau dificultatile de interpretare a rezultatelor procesului evaluativ etc.);

- valori care sunt importante pntru cel evaluat (recunoasterea efortului pe care cel evaluat il investeste in pregatire, identificarea pozitiei pe care o ocupa intr-o ierarhie, modalitatile prin care rezultatele procesului evaluativ reflecta aspiratiile celui evaluat);

- valorile care sunt importante in raport cu procesul insusi al evaluarii (ideea de obiestivitate a evaluarii, capacitatea de discriminare a diferitelor tipuri de rezultate, acuratatea masuararii performantelor, surprinderea valorii adaugate);

- valori care sunt importante pentru societate atat pe termen lung cat si pe termen scurt, obtinerea unor informatii despre modul cum au fost valorificate investitiile facute in educatie, obtinerea unor informatii despre calitatea pregatiri observentilor pe diferite trepte ale sistemului de invatamant, posibilitatea de folosire a rezultatelor evaluarii ca indicator al selectarii elevilor pentru o noua treapta de scolarizare sau pentru intregrarea lor pe piata muncii).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente de Deontologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 610 cuvinte
Nr caractere:
9 860 caractere
Marime:
8.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Biolan Costin
Sus!