Dentologie academică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dentologia academică este o parte a eticii care studiază normele şi obligaţiile specifice a unei activităţi profesionale. De asemenea, normele de conduită şi obligaţiile etice ale unei profesii sunt ramuri ale dentologiei. În zilele noastre, comportamentul unei persoane poate fi influenţat de către judecata şi percepţia sa morală. Omul în viaţa de zi cu zi, ar trebui să fie moral, deoarece moralitatea ne ajută la formarea virtuţiilor. Moralitatea de asemenea are puternice conotaţii religioase. Ce este moral şi ce nu, diferă de la o religie la alta. În schimb etica faţă de moralitate nu necesită credinţă, fiind un procedeu sistematic de gândire. Dar există şi unele cazuri în care moralitatea are valoare etică, iar etica valoare morală.

O mare problemă ce ţine de etică, ar fi cea a plagiatului. Din punctul meu de vedere, nu mi se pare moral ca o persoană să îşi însuşească ideile proprii ale altei persone, care s-a străduit şi a muncit pentru originalitatea lucrării. Din păcate, ne lăsăm în continuare conduşi de ispita aceasta, de a face lucrurile pe calea uşoară şi nu încercăm să facem lucrurile etice, iar moralitatea dispare pe zi ce trece.

Cred că nu există o persoana în această lume care să nu cunoască oameni care au trecut anumite examene cu ajutorul banilor. Oare este etic din partea lor? Daca Dumnezeu ne-a lăsat egali, de ce unii încearcă să fie mai presus decât alţii? Unele persoane merg pe principiul “ Dai un ban, dar stai în faţă”, eu merg pe principiul “ Ai carte, ai parte!”. În general această vorbă se aplică celor care îşi iau permisele de conducere auto pe nedrept, iar cei care chiar îl merită nu reuşesc să îl obţină. De ce? Deoarece banii vorbesc pentru poliţiştii lipsiţi de etică şi nu se gândesc la problem ce le pot cauza, indirect, dându-i un permis unei persoane care nu merită, ducând la provocarea unor accidente şi pierderea unor vieţi omeneşti.

O profesie necesită o cunoaştere a teoriilor domeniului, ce înseamnă o pregătire consistentă şi îndelungată. Profesia care necesită multă muncă şi dăruire este cea de medic. Instruirea pentru a deveni medic este destul de grea, de aceea unele persoane încearcă să îşi uşureze munca examenelor prin alte căi. Dar oare nu se gândesc că în mâinile lor va sta viaţa altor oameni? Sunt mulţi medici care au recurs la această metodă, au terminat şcoala cu note mult mai bune decât a celor care chiar au învăţat, au ajuns la spitale foarte bine plătite. Dar pentru ce? Atunci când vor fi într-o situaţie delicată şi vor avea în mâini viaţa unei persoane nevinovate, nu vor şti ce să facă, vor da greş. Nu este etic din partea lor să le ia locul colegilor care chiar au învăţat şi s-au chinuit din greu pentru a ajunge medici. Nu este moral nici atunci când medicii acceptă bani în plus de la pacienţi, deoarece ei au un salariu şi au depus un jurământ pentru ai ajuta pe toţi în egală măsură. Spre exemplu ar fi etic, ca un medic să accepte o sunmă de bani de la o tânără, minoră, doar pentru a i se face un avort fară ca parinţii ei să fie de faţă? Părerea mea este că nu ar fie etic nici din partea medicului, dar nici din partea tinerei. În primul rând mediul, ar trebui să îi anunţe imediat familia, deoarece fiind minoră este încă sub tutela părinţilor, iar în al doilea rând, nu este etic din partea tinerei. Copilul ce creşte în interiorul ei nu are nici o vină că a fost conceput, iar în Biblie, există porunca "Să nu ucizi!". Mulţi ar zice că acesta încă nu-i născut şi nu ar comite o crimă, dar după pararea mea, din momentul în care acesta a început să se formeze, deja poţi considera că ai făcut o crimă. Toată lumea are dreptul la viaţă! Iar medicii care îşi exercită profesia într-un mod responsabil şi cât mai aproape de cerinţele impuse de aceasta, dobândesc status recunoscut.

Din domeniul meu de activitate, un caz lipsit de etică s-ar putea produce în timpul unei cercetări pe teren. Ar fi total lipsit de etică să merg pe teren, să sap, să fac profilul unui sol, sa iau mostre de acolo şi să nu astup acel proofil apoi. Lăsând o gaură la întâmplare aş produce rău mediului înconjurător, unele animale ar putea să se rănească, de asemenea şi oameni dacă profilul are o suprafaţă mare, iar acest lucru ar lipsit de etică. Deşi există mulţi cercetători care merg pe teren, fac investigaţii şi perturbă mediul. Eu în cadrul facultăţii am fost instruită să nu fac activităţi care pot dăuna mediului înconjurător. De asemenea, profesorii trebuie să îşi câştige postul pe merit, nu prin alte căi, deoarece ei au un rol foarte important în societate. Nu sunt rare cazurile care în sistemul de învâţământ intră persoane pe nedrept, care au nişte relaţii în spate, iar aceştia vin să predea doar pentru a avea un venit iar copii nu înţeleg nimic de la acei profesori. Profesorii ne ajută să ne formăm ca oameni, ne îndrumă în viaţă, de aceea trebuie să îşi asume nişte responsabilităţi şi cei care nu sunt în stare sa facă asta să îii lase pe cei care merită cu adevarat şi care se pot descurca.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dentologie academica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 419 cuvinte
Nr caractere:
6 233 caractere
Marime:
14.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!