Conceptul de Curriculum

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din punct de vedere etimologic, termenul “curriculum” prvine din limba latina (curriculum- singular si curricula- plural) si are semnificatia de “alergare”, “cursa”. Pe langa sensul propriu este consemnat si sensul figurat si anume acela de “drum”, “traiecorie”, in expresii precum curriculum solis, lunae, vitae- curs al soarelui, al lumii, al vietii.

Termenul curriculum este utilizat in campul educational, precum pentru prima data in docmnetele unor eniversitati medievale: Leiden- Olanda in 1582 si Glasgow- Scotia in 1633.

In timp, semnificatiile acestui concept complex au evoluat de la o acceptiune initila, restrictiva, pana la cea moderna.

In sens restrans, traditional, conceptul de curriculum se suprapunea cu acela de continut al invatamantului. Aceasta viza un set de documente scolare sau universitare care cuprindeau planificarea continuturilor instrurii, un program de invatare oficial, organizat institutional.

In sens larg, in acceptiune moderna, curriculum-ul reprezinta un concept integrator, abordat intr-o viziune globala si sistematica asupra actiunilor educative, a comportamnetelor acestora si a interactiunilor care le caracterizeaza.

In evolutia conceptului de curriculum se disting mai multe etape. Din perspectiva evolutiei istorice, curriculum-ul se defineste ca un cocept dinamic, deschis, care cunoaste cresteri si imbogatiri succesive. In tara noastra discursul despre curriculum se contureaza in special dupa anul 1989, iar acum termenul de curriculum circula frecvent, in diverse contexte si cu semnificatii diferite.

Teoria curriculum-ului este disciplina pedagogica care studiaza continutului invatamnatului si metodologia de selectare a acestuia, propunand valorificarea tuturor elementelor cunoasterii umane din stiinta, tehnica, arta, morala, religie

In esenta curriculum-ul este un proiect care are valoarea unui plan de actiune educationala.

Din punct de vedere:

1. functional, curriculum-ul indica finalitati de atins, orienteaza, organizeaza, si conduce procesul de instruire si invatare.

2. structural, curriculum-ul include : finalitati, continuturi, timp de instruire/invatare, strategii de predare invatare.

3. al produsului, curriculum-ul se concretizeaza in documentele curriculare: plan de invatamant, programa scolara, manual si materiale curriculare auxiliare.

TIPURI DE CURRICULUM

(Cretu, D., Nicu, A,. Mara, D,. 2005, Pedagogie, Editura Universitatii “Lucian Blaga” Sibiu)

A. Dupa criteriul cercetarii fundamentale a currículum-ului, distingem urmatoarele tipuri de currículum:

Currículum-ul general (currículo comun, trunchi comun de cultura generala, currículum central, core currículum, currículum de baza) este asociat cu obiectivele generale ale educatiei si cu continuturile educatiei generale-sistemul de cunostinte, abilitati intelectuale si practice, competente, stiluri atitudinale, strategii, modele actionale si comportamentale de baza etc., obligatorii pentru toti educatii.

Currículum-ul de profil si specializat vizeaza formarea si dezvoltarea componentelor, competentelor, abilitatilor si strategiilor caracteristice unor domenii ale cunoasterii, care isi gasesc corespondent in anumite profiluri de Studio (stiinte exacte, stiinte umaniste, muzica, arte plastice, sporturi etc.).

Currículum-ul subliminal (currículum ascuns) se refera la ansamblul experientelor de invatare si dezvoltare directe sau indirecte, explicite sau implicite, rezultate din ambienta educationala (climatul de Studio, personalitatea cadrelor didactice, relatiile interpersonale, atitudinile fata de altii, sistemul propriu de valori etc.) si din climatul psihosocial general, in care se desfasoara activitatea instructiv-educativa.

Currículum-ul informal vizeaza ansamblul experientelor de invatare si dezvoltare indirecte, care apar ca urmare a interactiunilor celui care invata cu mijloacele de comunicare in masa (mass-media), a interactiunilor din mediul social, cultural, economic, familia, al grupului de prieteni, al comunitatii etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Curriculum.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 980 cuvinte
Nr caractere:
31 460 caractere
Marime:
33.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Elisabeta Voiculescu
Sus!