Comparație dintre două manuale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O analiza comparativa a manualelor de Limba si literatura romana pentru clasa a VI-a

Manuale: Limba romana, Manual pentru clasa a VI-a, autori: Alexandru Crisan, Sofia Dobra, Florentina Samihaian, Editura: Humanitas Educational, Bucuresti, 2008.

Limba romana, Manual pentru clasa a VI-a, autori: Elena Mazilu Ionescu, Valentina Jercea, Editura: Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001.

Cele doua manuale pe care le am in discutie sunt in conformitate cu temele si obiectivele programei. In ceea ce ilustreaza continutul manualului clasei a VI-a, Editura Humanitas, avem o evidenta corectitudine, dar si claritate a informatiei, pe cand in manualul Editurii Didactice si Pedagogice eu vad o calitate mult mai buna a activitatilor practice (in ceea ce priveste exercitiile de limba). Editura Didactica si Pedagogica aduce prin manualul sau actualitatea informatiilor si a interpretarii acestora, alaturi de o corelare propriu-zisa cu achizitiile din clasele anterioare.

Parerea mea este ca in ceea ce priveste studiul literaturii romane cel mai important instrument de lucru este cartea in sine, si nu manualul de la clasa. Sunt de acord cu faptul ca elevul trebuie sa reproduca ceea ce a invatat, dar totodata cred ca ar trebui sa il lasam sa-si utilizeze si propriul vocabular.

Consider ca manualele alternative ofera o mai mare libertate atat profesorului, cat si elevului.

In ceea ce ilustreaza nivelul limbajului, ambele manuale utilizeaza un limbaj corect, adecvat disciplinei si accesibil elevilor, limbajul ajuta la imbogatitrea vocabularului elevilor mai mult in manualul Editurii Humanitas.

Prezenta coerentei lingvistice are un rol important in ceea ce ilustreaza calitatea limbajului, vizibila prin dezvoltarea limbajului de specialitate in lectiile creative. Vizeaza totodata formularea relevanta a titlurilor si a subtitlurilor, modul in care sunt asezate in pagina, culorile utilizate, deoarece toate acestea atrag in mod vizibil atentia si interesul elevului. Ambele manuale propun un demers didactic creativ, cat mai placut elevilor, prin intermediul tehnicilor, metodelor, strategiilor interactive de invatare, reproducere, evaluare. Calitatea materialelor este si ea relevanta, singurul scop al ei este ca manualele sa fie pastrate in scoli un timp cat mai lung.

In legatura cu exercitiile de gramatica vreau sa subliniez faptul ca manualul Editurii Humanitas ilustreaza foarte clar toate conceptele legate de limba, autorii acestui manual insista foarte bine pe teorie, dar exemplele si exercitiile nu sunt foarte concrete si sunt putine. De aceea eu cred ca este de datoria profesorului ca el sa-si selecteze ce fel de exercitii doreste, in asa fel incat elevii sa inteleaga cat mai multe la scoala.

As mai putea adauga ca trebuie relevat faptul ca aceste manuale traditionale pun un foarte mare accent pe memorare, iar apoi pe reproducere fara a lasa elevii sa gandeasca liber si sa nu astepte totul de-a gata de la ceilalti.

Cu ajutorul manualelor alternative vreau sa cred ca este stimulata gandirea creativa si se lucreaza apoi la ceea ce duce in final la cat mai multe valori pozitive, dar si atitudini.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatie dintre doua manuale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
536 cuvinte
Nr caractere:
2 679 caractere
Marime:
11.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
Comparatie dintre doua manuale, manual
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!