Calitatea în Învățământ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Calitatea în educaţie, cea mai mare provocare a reformei reale, de fond, şi nu de formă a învăţământului românesc, continuă, să determine incertitudini, confuzii suspiciuni. Întrebările referitoare la tema calităţii sunt numeroase şi ele aşteaptă răspunsuri.

1. Ce este calitatea educaţiei ?

Calitatea educaţiei este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin care sunt îndeplinite aşteptările benefiaciarilor, precum şi standardele de calitate.

2. Care sunt procesele de asigurare a calităţii în educaţie ?

Procesele de asigurare a calităţii în educaţie sunt: planificarea şi realizarea efectivă a rezultatelor aşteptate ale învăţării, monitorizarea rezultatelor, evaluarea internă a rezultatelor şi evaluarea externă a rezultatelor.

3. Cine asigură calitatea educaţiei ?

Calitatea educaţiei este asigurată de către actorii educaţionali (cadre didactice, elevi, părinţi, conducerea şcolii etc.) cu rol în producerea şi generarea educaţiei de calitate- care are rolul de evaluare internă a calităţii inspectoratelor şcolare judeţene- care au rolul de control al calităţii, precum şi de către Agnţia Română pentru Asiguarea calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP)- care are rolul de evaluare externă a calităţii educaţiei.

4. Cum asigură calitatea educaţiei fiecare dintre actorii implicaţi ?

- Cadrele didactice asigură calitatea educaţiei prin: pregătirea continuă, adecvare la nevoile elevilor şi ale comunităţii, activitate didactică în conformitate cu documentele normative şi bazată pe o metodologie centrată pe elev, prin evaluare şi autoevaluare.

- Elevii asigură calitatea educaţiei prin: pregătire continuă, implicare activă şi responsabilă în propria educaţie, participare la viaţa şcolii.

- Comunitatea, în general, asigură calitatea educaţiei prin: implicarea activă şi responsabilă în viaţa şcolii, participarea la conducerea unităţii şcolare, asigurarea resurselor şi condiţiilor pentru o educaţie de calitate.

- Conducerea şcolii asigură calitatea educaţiei prin: asigurarea resurselor, a bazei logistice şi a condiţiilor pentru o educaţie de calitate, asigurarea comunicării interne şi externe a instituţiei şcolare, conducerea proceselor de dezvoltare instituţională.

- Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii asigură calitatea educaţiei prin: elaborarea strategiei de evaluare şi asigurare a calităţii, întocmirea raportului anual de evaluare internă privind calitatea educaţiei, în organizaţia respectivă, propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei, precum şi prin cooperarea cu ceilalţia actori implicaţi.

Observații:

Calitatea educaţiei este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin care sunt îndeplinite aşteptările benefiaciarilor, precum şi standardele de calitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea in Invatamantul Profesional si Tehnic, un Deziderat al Societatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 503 cuvinte
Nr caractere:
8 166 caractere
Marime:
9.18KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!