Reductor de turație orizontal cu o treaptă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MECANISM JUSTIFICATIV

Reductoarele de turaţie sînt mecanisme cu roţi dinţate, montate în carcase închise, utilizate pentru reducerea turaţiei, concomitent cu amplificarea momentului de torsiune transmis. Utilizarea reductoarelor de turaţie este impusă de necesitatea obţinerii la arborele de ieşire a unor viteze care să corespundă regimului de funcţionare a maşinii antrenate, viteze, de regulă mai mici decât cele ale motoarelor electrice care antrenează transmisia.Reductoarele de turaţie de uz genaral sunt reductoare destinate transmiterii unor puteri de peste 0,1 kw la turatia arborelui de intrare de maximum 1500 rot/min. Aceste reductoare se execută cu rapoarte de transmitere i >1 in una pâna la 4 trepte. Dantura este standardizată, relucrată prin aşchiere. Reductoarele mixte cilindrice – conice au maxim o treaptă de angrenaj conic, care este prima, fie a doua treapta a reductorului. Reductoarele mixte, altele decât cilindrice–conice (cilindrice–melcate, cilindrice– planetare) au maximum trei trepte cu maxim doua tipuri de angrenaje.

1. INTOCMIREA SCHEMEI CINEMATICE TRANSMISIEI MECANICE

Transmisia mecanica din care face parte si reductorul dat ca tema de proiect este prezentat in fig.1

Fig.1

1. ME-motor electric de antrenare orizontal de tip asincron cu P=1,1 kw si n=940 rot/min date de proiectare

2. C-cuplaj de legatura intre arborele motorului si arborele de intrare a reductorului

3. Curele inguste trapezoidale

4. RC-reductor cilindric de turatie intr-o singura treapta, cu ic si L exp, ore date de proiectare

5. MU-masina unealta de antrenat cu sarcina uniforma, cu socuri moderate-strung, masina de gaurit si alezat pentru doua schimburi regim de lucru 8...16 ore.

2. ALEGEREA MOTORULUI ELECTRIC

Motorul electric de tip asincron orizontal care va antrena transmiterea electrica se va alege din cataloage functie de putere si turatia n date prin tema de proiect

Schema motorului electric este prezentata in fig.2

Parametri functionali si dimensionali ai motorului sunt indicate in tabelul 1 respectiv tabelul 2.

3. PROIECTAREA TRANSMISIEI PRIN CURELE TRAPEZOIDALE

Calculul transmisiei prin curele trapezoidale cu arbori paraleli este stadardizat (STAS 1163 – 71). Mărimile de intrare sunt: puterea la arborele motorului de antrenare) Pc = PM (kW), turaţia roţii conducătoare n1 = nM (rot/min), raportul transmisiei prin curele iT (sau turaţia roţii conduse n2 ). Alegerea tipului curelei se face pe baza nomogramei din figura 5/STAS 1163-71 pentru curele trapezoidale înguste, în funcţie de puterea la arborele motor PM şi de turaţia roţii conducătoare n1 = nM . Se preferă utilizarea curelelor trapezoidale inguste care conduc la un gabarit mai mic al transmisiei decât curele clasice. Pentru profilele de curele situate pe nomograme în apropierea frontierelor dintre domenii se recomandă alegerea tipului de curea de sub linia oblică. În tabelul 2/pag 286 din STAS 1163-71 sunt indicate elementele geometrice ale secţiunii curelelor şi lungimile lor primitive.

Observații:

Proiect prezentat la Universitatea Transilvania in 2008

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reductor de Turatie Orizontal cu o Treapta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 390 cuvinte
Nr caractere:
15 810 caractere
Marime:
203.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Florin Popescu
Sus!