Reductor conic cu dinți drepți

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Memoriu tehnic

1.1. Reductoare - consideratii generale

Reductoarele cu o singurã treaptã de reducere se pot împãrti în urmãtoarele tipuri de bazã, în functie de tipul angrenajului:

- cu roti dintate cilindrice cu dinti drepti sau înclinati;

- cu roti conice;

- angrenaje melc-roatã melcatã.

Componentele principale ale reductoarelor cu o singurã treaptã de reducere sunt urmatoarele:

- carcasa reductorului;

- cei doi arbori (arborele de intrare si cel de iesire);

- rotile dintate;

- lagãrele;

- elementele de etansare;

- dispozitivele de ungere;

- capacele;

- indicatorul de nivel al uleiului;

- aerisitorul;

- elementele pentru ridicarea reductorului;

- dopul de golire, organele de asamblare.

Carcasa reductorului se compune în general din douã parti, corp si capac, asamblate între ele prin stifturi de centrare si prin suruburi de fixare. stifturile de centrare sunt necesare pentru asigurarea unei pozitii precise a capacului în raport cu corpul reductorului. De cele mai multe ori carcasa este realizatã prin turnare având prevãzute nervuri de rigidizare si rãcire. În cazul unor unicate sau serii mici de fabricatie carcasa se poate realiza si prin sudura. La constructiile sudate cresc cheltuielile legate de manopera, dar se reduc cheltuielile legate de pregatirea fabricatiei, comparativ cu varianta de carcasa turnata. Pentru fixarea reductorului pe fundatie sau pe utilajul unde urmeaza sa functioneze, in corp sunt prevazute gauri in care intra suruburile de prindere.

Arborii sunt realizati de obicei cu sectiune variabilã, având capetele cu diametrul si lungimea standardizatã, prevazute cu pene pentru transmiterea momentelor de torsiune. Arborele pe care se introduce miscarea în reductor se poate executa împreuna cu pinionul

cilindric, cu pinionul conic sau cu melcul motive de reducere a gabaritului si cresterii rezistentei pinionului.

Rotile dintate cilindrice, conice si roata melcatã sunt montate pe arbori, prin intermediul unor pene paralele fixate axial cu ajutorul umerilor executati pe arbori, cu bucse, distantiere etc. În cazul când dantura se executã din materiale deficitare se recomandã executarea rotii din douã materiale.

Lagarele, în general, sunt cu rostogolire, folosind rulmenti cu bile sau cu role. Uneori, la turatii mici, reductoarele se pot executa si cu lagare de alunecare. Ungerea rulmentilor se poate realiza cu ajutorul uleiului din reductor sau cu vaselinã destinatã in acest scop. Reglarea jocului din rulment se face prin intermediul capacelor sau piulitelor speciale pentru rulmenti, tinând seama de sistemul de montare în O sau in X.

Elementele de etansare utilizate mai frecvent in cazul reductoarelor sunt mansetele de rotatie cu buza de etansare si inelele de pisla.

Dispozitivele de ungere sunt necesare pentru asigurarea ungerii cu ulei sau unsoare consistentã a rulmentilor, uneori chiar a angrenajelor când nici una din rotile dintate nu ajunge în baia de ulei. Conducerea lubrifiantului la locul de ungere se realizeaza folosind diverse constructii de dispozitive de ungere (canale de ungere, ungãtoare, roti de ungere, inele de ungere, lant de ungere etc.).

Capacele servesc la fixarea si reglarea jocurilor din rulmenti, la asigurarea etansãrii, fiind prinse în peretele reductorului cu ajutorul unor suruburi.

Indicatorul nivelului de ulei din reductor este executat sub forma unei tije pe care sunt marcate nivelul maxim, respectiv minim al uleiului, sau sub forma unor vizoare montate pe corpul reductorului. Exista si indicatoare care functioneaza pe principiul vaselor comunicante, realizate pe baza unui tub transparent care comunicã cu baia de ulei.

Elementele pentru ridicarea reductorului si manipularea lui sunt realizate sub forma unor inele de ridicare cu dimensiuni standardizate si fixate în carcasa prin asamblare filetatã. Uneori, tot în scopul posibilitatii de ridicare si transportare a reductorului, pe carcasã se executã niste umeri de ridicare (inelari sau tip cârlig). La reductoarele de dimensiuni mari întâlnim ambele forme, inele de ridicare în capacul reductorului si umeri de prindere pe corp.

1.2. Reductoare conice

In paginile care urmeaza sunt prezentate 3 constructii de reductoare cu roti dintate conice, cu arborii alezati in plan orizontal si vertical. La aceste tipuri de reductoare se pun doua probleme importante si anume:

- asigurarea posibilitatii de reglare a jocului din rulmentii arborelui pe care este montat pinionul.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA CONSTRUCTII DE MASINI

CATEDRA ORGANE DE MASINI SI ORGANISME

DISCIPLINA ORGANE DE MASINI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reductor Conic cu Dinti Drepti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 786 cuvinte
Nr caractere:
17 017 caractere
Marime:
60.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Sus!