Așchierea aliajelor ușoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metalele si aliajele neferoase cele mai intrebuintate in tehnica sunt: aluminiul (Al), cuprul Cu) ,nichelul(Ni) , zincul (Zn), staniul (Sn), plumbul (Pb) cromul(Cr), etc. Unele dintre acestea au proprietati comparabile cu ale otelului ,iar in ceea ce priveste rezistenta la coroziune sunt superioare.Minereurile neferoase gasindu-se ,in general in cantitati mai mici decat minereurile neferoase ,metalele neferoase sunt decifitare si deci scumpe.Face exceptie aluminiul ,care, prezentand proprietati deosebite si fiind foarte raspandit in scoarta pamantului ,se produce in cantitati din ce in ce mai mari.

ALUMINIUL

Proprietati:

Aluminiul este un metal usor de culoare alb-albastruie, usor fuzibil(se topeste usor) ,bun conducator de caldura (este intrecut doar de Ag si Cu) si electricitate (Este intrecut doar de Ag, Au, Cu).

In aer, aluminiul este practic inoxidabil .Se acopera repede cu un strat subtire de oxid care-i da luciu argintiu

si-l apara de oxidare mai adanca.Apa , benzina ,uleiurile, laptele,untul ,nu actioneaza asupra aluminiului ,fiind optim pentru fabricarea vaselor de menaj .Are mare afinitate pentru oxigen,adica se oxideaza usor la suprafata pe cale electrochimica ,formand un strat protector.Prin procesul de eloxare se poate colora chimic , obtinandu-se un aspect foarte placut.

Caracteristicile mecanice si in special rezistenta la rupere (15daN/mm2) sunt slabe.Aluminiul se toarna bine si fiind maleabil si ductibil (depasit doar de Au si Ag) se poate usor lamina.Se poate prelucra prin aschiere.

Aliajele aluminiului

Aluminiul se intrebuinteaza foarte mult sub forma de aliaje –aliaje de aluminiu pentru turnatorie si aliaje de aluminiu laminabile.

Aliaje de aluminiu pentru turnatorie

~aliaje de aluminiu–siliciu(denumite siluminuri):sunt cele mai intrebuintate, prezentand proprietati foarte bune de turnare si caracteristici mecanice satisfacatoare.Procentul de siliciu in aliaj ajunge pana la 15%;

~aliaje aluminiu cupru :prezinta proprietati mecanice superioare ;

~aliaje aluminiu-magneziu:sunt aliajele cele mai usoare si mai rezistente ,se prelucreaza prin aschiere si se lustruiesc foarte frumos.

Aliaje de aluminiu laminabile

Cel mai cunoscut aliaj din aceasta grupa este duraluminiul.Este un aliaj complex, continand :aluminiu , cupru, magneziu ,siliciu si fier.Este foarte usor ,dur cu o rezistenta buna la tractiune.Se intrebuinteaza mai mult sub forma de semifabricate : table ,bare, sarme, tevi.

Materiale folosite la fabricarea sculelor aschietoare :

Proprietatile materialului de executie al sculei aschietoare

-Duritatea corespunzatoare pentru a asigura sculei un tais care sa faca fata tensiunilor si temperaturilor inalte care apar in procesul

-Rezistenta la incovoiere mare pentru a nu se produce deformarea sau ruperea sculei in timpul aschierii.

- Stabilitatea termica ridicata pentru a mentine capacitatea de aschiere a taisului la temperaturi mari ce apar in zona de lucru.

-Conductibilitate termica buna pentru a permite evocarea rapida a caduri din partea activa a sculei.

Principalele materiale folosite la fabricarea sculelor aschietoare sunt :

-oteluri carbon (ptr scule) sunt oteluri cu un continut ridicat de carbon cuprins intre 0,6 si 1,4%, fara alte elemente de aliere.

-oteluri aliate au un procent de carbon cuprins intre 0,7 si 2,2%, si contin de asemenei elemente de aliere Wolfram, Crom, Molipten, Nichel, Banadium.

-amestecul de carburi metalice (placute vidia ) aceste sunt materiale ce se caracterizeaza printr-o duritate foarte mare dar sunt extrem de fragile.

Carburile metalice se obtin sinterizarea unor pulberi metalice foarte fine din Banadium, Crom,Molibden,Nichel, foarte intens in urma caruia aerul este evacuat din structura respectiva.

Sculele aschietoare pot fi:

-de strunjit

-de rabotat

-de frezat

-de brosat

Exista trei tipuri de aschii :

-de rupere ce rezulta la prelucrarea materialelor fragile :fonta si bronzul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aschierea Aliajelor Usoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 997 cuvinte
Nr caractere:
10 549 caractere
Marime:
118.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Chiba Ioan-Sorin
Sus!