Acționări Hidraulice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin sistem hidraulic de acţionare se înţelege acel sistem în care transmiterea energiei de la sursa la consumator se realizează prin intermediul unui curent de lichid sub presiune.

Clasificare:

Dupa ponderea energiei potenţiale sau a celei cinetice în cadrul energiei totale, există:

-sisteme hidrostatice - la care predomină energia potenţială datorată presiunii statice; ele prezintă o caracteristică mecanică rigidă şi au o largă utilizare în acţionarea maşinilor şi utilajelor industriale;

-sisteme hidrodinamice - la care predomină energia cinetică; ele prezintă o caracteristică mecanică elastică şi au o utilizare redusă în industrie.

Structura generală:

Un sistem hidraulic se compune din urmatoarele elemente:

ME - sursa primară de energie mecanică;

PH – pompă hidraulică;

DRC – aparatură de distribuţie, reglare şi control;

MH – motor hidraulic;

DA – dispozitiv acţionat;

Mediul hidraulic este suportul material prin prin care se transmite energia hidraulică de la sursă la consumator.

Deoarece el vine în contact cu maşinile hidraulice, cu aparatajul şi cu personalul de deservire, iar în timpul funcţionării instalaţiei este supus unor variaţii importante de presiune, temperatură şi viteză, el trebuie să răspundă următoarelor cerinţe generale:

- stabilitate ridicată a proprietăţilor fizico-chimice, în special a vascozităţii, în domeniul temperaturilor normale de lucru (30°-70°C) şi la variaţii ale presiunii (0- x100 bar.);

- sa nu fie coroziv sau toxic;

- sa aibă un cost cât mai redus.

Pompa hidraulică, antrenată de către motorul electric, absoarbe fluidul hidraulic din rezervor şi îl vehiculează spre aparatura de distribuţie, reglare şi control, cu un anumit debit şi o anumită presiune. Aparatura menţionată realizează succesiunea fazelor unui ciclu de lucru, precum şi reglarea debitului de fluid şi a presiunii acestuia la valorile necesare funcţionării corespunzătoare a motorului hidraulic care acţionează dispozitivul acţionat. Fluidul hidraulic care iese din motorul hidraulic se reîntoarce în rezervor. De asemenea, şi de la nivelul aparaturii de distribuţie, reglare şi comandă, poate exista o conductă care trimite fluidul în surplus înapoi în rezervor. Schema prezentată este cea a unui sistem hidraulic deschis.

Există cazuri când pompa hidraulică aspiră fluidul refulat de către motorul hidraulic, pe care îl trimite din nou în motor. În acest caz sistemul hidraulic este de tipul închis.

Acţionările hidraulice prezintă o serie de avantaje, cum ar fi: la acelaşi gabarit realizează puteri mai mari de acţionare decât motoarele electrice; realizează forţe şi puteri mari; eforturi mici pentru acţionarea elementelor de comandă; controlul permanent asupra forţelor; posibilitatea reglării automate a vitezei în timpul funcţionării; posibilitatea tipizării elementelor componente; inversare uşoară a sensului de mişcare; funcţionare liniştită fără zgomot; posibilitatea amplasării în locuri uşor accesibile a elementelor de comandă şi a celor de acţionare, etc.

Ca dezavantaje se pot enumera: viteza de circulaţie a lichidului hidraulic este dependentă de pierderile locale şi liniare de presiune; vâscozitatea lichidului hidraulic scade odată cu creşterea temperaturii de lucru, ceea ce determină în unele cazuri folosirea de instalaţii de răcire; componente scumpe ( datorită execuţiei precise); necesită personal calificat de întreţinere şi reparaţii; pierderile hidraulice pe conducte limitează lungimea acestora, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actionari Hidraulice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
1 787 cuvinte
Nr caractere:
10 332 caractere
Marime:
80.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Sus!