Tehnologii Wireless - Tehnologia IR

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Având în vedere evoluţia sistemelor electronice de informaţii, este necesar ca toate persoanele să aibe acces la informaţiile disponibile prin intermediul acestor sisteme. Câteva exemple de astfel de sisteme în curs de dezvoltare şi de viitor ar fi: televiziunea interactivă, chioşcuri de informaţii bazate pe touchscreen si programe de internet avansate. Tehnologia infraroşu, din ce în ce mai prezentă în aplicaţii, deţine un potenţial mare in ceea ce priveşte permiterea accesului persoanelor cu o varietate de handicapuri la un număr din ce in ce mai mare de resurse de informaţii. Deja frecvent folosite în controlul de la distanţă a televizoarelor, a aparatelor video si CD playerelor, tehnologia infraroşu este de asemenea, utilizată şi dezvoltată pentru controlul de la distanţă a diferitelor sisteme de control inconjurătoare, calculatoare personale, şi semne de vorbit.

Pentru indivizii cu dizabilităţi, mai ales în ceea ce priveşte mobilitatea acestora, utilizarea tehnologiei infraroşu sau a altor tehnologii de comunicaţie fără fir (tehnologii wireless) poate facilita desfăşurarea anumitor operaţii pe care aceştia le realizează. Pentru persoanele cu probleme vizuale, aceste tehnologii wireless pot permite utilizatorilor să localizeze şi să acceseze anumite dispozitive de navigare de asistenţă, semne stradale, şi altele. Pentru indivizii care folosesc dispozitive de comunicare augmentative şi alternative (AAC), tehnologia infraroşu sau alte tehnologii wireless pot furniza mijloace mai alternative, mai independente, mai portabile, de accesare a calculatoarelor şi a altor sistemelor electronice de informaţii.

Pentru început se voi face o prezentare generală a comunicaţiei fără fir după care voi face referire la tehnologia infraroşu, cu avantajele şi dezavantajele acesteia, împreună cu problemele de securitate, sănătate şi de siguranţă.

Comunicaţia fără fir

Comunicaţia fără fir (wireless), cum de altfel şi termenul ne sugerează, permite schimbul de informaţii între două dispozitive fără a se utiliza fire sau cablu. O tastatură wireless trimite informaţii la calculator fără a se utiliza un cablu, un telefon celular trimite informaţiile către un alt telefon de asemenea fără a se utiliza un cablu de telefon. Schimbarea de canale de televiziune, deschiderea şi închiderea uşii unui garaj şi transferul de fişiere de la un computer la altul, toate acestea pot fi realizate utilizând tehnologia de comunicaţii fără fir. În toate aceste cazuri, informaţiile sunt transmise şi primite utilizând energie electromagnetică, întâlnită şi sub numele de radiaţii electromagnetice. Una dintre cele mai familiare surse de radiaţii electromagnetice este soarele. alte surse comune includ semnalele TV şi radio, becuri şi cuptoare cu microunde. Pentru a oferi informaţii de fond pentru înţelegerea tehnologiei fără fir, se face o prezentare a spectrului electromagnetic şi definirea unor terminologii de bază.

Spectrul electromagnetic clasifică energia electromagnetică după frecvenţă sau după lungimea de undă. După cum se vede în figura 1 spectrul electromagnetic se întinde de la unde magnetice care au frecvenţă extrem de joasă (ELF) la unde electromagnetice care au frecvenţă mult mai ridicată, cum ar fi razele X.

Figura 1: Descrierea spectrului electromagnetic

O bară orizontală reprezintă o gamă de frecvenţe de la 10 Hz (cicluri pe secundă) apână la 10 la puterea 18 Hz. Căteva benzi de frecvenţă mai familiare au fost etichetate pe spectru. Locaţiile aproximative ale acestora sunt:

10 Hertz : frecvenţă extrem de joasă (ELF)

10 Hertz : radio AM

10 Hertz : radio FM

10 Hertz : televiziune

10 Hertz : microunde

10 Hertz : infraroşu (intervalul de frecvenţă este sub spectrul de lumină vizibilă)

10 Hertz : lumina vizibilă

10 Hertz : ultraviolet (intervalul de frecvenţă este deasupra spectrului de lumină vizibilă)

10 Hertz : raze X

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii Wireless - Tehnologia IR.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 460 cuvinte
Nr caractere:
12 834 caractere
Marime:
111.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Optică
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Sus!