Programarea Neuro-Lingvistica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Programarea neuro-lingvistica

NLP este o sinteza unica dintre psihologie, hipnoza, lingvistica si cibernetica. In esenta ofera tehnici si metode specifice pentru cresterea eficientei personale. Este un domeniu de sine statator fondat in anul 1976 de Richard Bandler - specialist în tehnologia informatiei si matematica - si John Grinder – lingvist. Una dintre primele aplicatii NLP a fost studierea unor personalitati care au obtinut rezultate remarcabile in diverse domenii.

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) se ocupa cu structura experientelor subiective ale oamenilor (cum ne folosim de limbaj si cum actionam(comportament), intentionat sau neintentionat, pentru a ne atinge scopul; cum organizam ceea ce vedem, auzim, simtim si cum percepem, selectam si modificam lumea inconjuratoare prin intermediul simturilor).

In Romania aceasta stiinta a patruns destul de tarziu, dupa jumatatea anilor ’90 si chiar si in present, sunt putini teoreticieni care se ocupa cu modelarea neuro-lingvistica.

Asadar, NLP – Neuro Linguistic Programming vine de la:

- Neuro- se refera la sistemul nervos uman si indeosebi la modul unic prin care fiecare om isi formeaza experienta asupra lumii (”harta” asupra “teritoriului”) prin cele cinci simturi – vizual (V), auditiv (A), kinestezic (K), olfactiv (O), gustativ (G).

- Lingvistic- se refera la sisteme de comunicare verbala (limbaj) si comunicare non-verbala (limbajul trupului) prin care “cartografiem” realitatea din jurul nostru. Astfel, folosim limbajul pentru a comunica atat cu ceilalti cat si cu noi insine. De asemenea, termenul acesta se refera atat la comunicarea constienta cat si la cea inconstienta, la dialogul exterior (cu oamenii din jurul nostru) cat si la dialogul interior (cu noi insine).

- Programare- se refera la modul unic prin care noi ne conducem sistemele neurologice. Termenul este imprumutat din IT si a fost ales indeosebi pentru a sublinia faptul ca propriul nostru creier este “programabil”, adica putem modifica “programele” (strategiile, caile, tehnicile si metodele prin care indeplinim diverse sarcini, mai mult sau mai putin complexe) pe care deja le avem cu altele, mai “performante”, care ne vor misca in directia aleasa.

Cei sase piloni principali ai programarii neuro-lingvistice , care se interconditioneaza si care trebuie dezvoltati pentru a duce la obtinerea rezultatului optim sunt: “Tu”, “Presupozitiile”, “Rapoartele”, “ Obiectivele”,”Feedback”,”Flexibilitate”. Vom reveni ulterior cu exemple si o explicare mai detaliata.

Domeniile de aplicabilitate ale NLP:

Business Leadership Dezvoltare personala Dezv.organizationala Psihologie Psihoterapie Drept Sanatate Medierea conflictelor Educatie Management Relatii interorganizationale Comunicare avansata Media & advertising Marketing Tehnologia informatiei Transpersonal Relatii interpersonale

Postulate ale NLP:

1. Harta nu este teritoriul Oamenii nu pot cunoste realitatea asa cum este ea in sine, ci isi formeaza o perceptie asupra realitatii prin intermediul simturilor, prin intermediul credintelor lor si prin intermediul experientelor trecute. Astfel,fiecare percepe realitatea in mod unic. Cu alte cuvinte, pentru fiecare in parte, harta pe care si-o formeaza este unica, acestia actionand conform hartilor lor si nu conform realitatii obiective. In plus, hartile pot fi modificate mult mai usor decat realitatea.

Un exemplu care sa sustina aceasta presupozitie ar putea fi urmatorul:

Un om intalneste pe o strada un caine. Se apropie de el si ii da ceva de mancare, incercand chiar sa se joace cu el pentru cateva momente, deoarece ii amintea de faptul ca in coplarie a avut si el un caine cu care a petrecut multe clipe minunate.

Un alt om, acelasi caine, aceeasi strada. Omul se sperie de caine, ia o piatra si o arunca spre el, deoarece isi aminteste de momentul cand un caine l-a muscat si a avut de suferit de pe urma acestui lucru.

Teoria arata ca este mult mai usor de a schimba perceptia omului ce a alungat animalul facandu-l sa nu mai asocieze vederea unui caine cu acea experienta negativa din trecut,decat sa incercam sa modificam realitatea care l-a determinat sa aiba aceasta perceptie.

2. Oamenii functioneaza perfect Nimeni nu este “defect”, fiecare actioneaza conform unor strategii pe care si le-a configurat de-a lungul timpului. Uneori aceste strategii nu mai sunt potrivite cu noile situatii, sau ele au fost chiar de la inceput ineficiente.Astfel, ei fac in orice situatie cea mai buna alegere pe care o au la dispozitie. Aceasta alegere este in acord cu harta fiecaruia. NLP ofera metode prin care fiecare isi poate extinde harta, crescand astfel numarul de optiuni pe care le poate avea la un moment dat.

3. Orice actiune are un scop Nu actionam niciodata la intamplare, ci incercam sa obtinem un anumit lucru - indiferent daca facem aceasta la nivel constient sau inconstient. Totodata , orice comportament are in spate o intentie pozitiva. . De exemplu in spatele unui comportament violent se poate ascunde dorinta de a primi mai multa atentie, in spatele unui comportament rece se poate ascunde frica de a nu fi ranit, in spatele fumatului se poate ascunde dorinta de a fi acceptat intr-un grup etc.

Observații:

Facultatea de Relatii Economice Internationale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programarea Neuro-Lingvistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 669 cuvinte
Nr caractere:
20 280 caractere
Marime:
16.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Negociere
Sus!