Managementul Echipelor Multiculturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Context

Globalizarea economiilor şi a întreprinderilor are un impact puternic asupra managementului resurselor umane. Actualmente tot mai multe companii folosesc angajaţi din diferite ţări şi din culturi diferite. Diversitatea culturală, prin urmare, devine o caracteristică importantă a întreprinderilor care are impact asupra tuturor problemelor operationale ale companiei şi, în special, asupra managementului echipelor de lucru. Dezvoltarea echipelor multiculturale pune problema unei colaborari strânse între indivizi cu credinţe, valori şi comportamente foarte diferite (Chevier, 2000).

Definire

O echipă este un ansamblu de persoane cu competențe complementare specifice, care interacționează cu regularitate pentru o anume perioadă, în contextul unei dependețe reciproce determinată de urmărirea unuia sau mai multor obiective comune, de a căror realizare toți membrii de simt reciproc responsabili.

În cadrul unei echipe monoculturale membrii provin din același context social și cultural și împărtașesc aceleași valori; în cadrul unei echipe multiculturale ei provin din contexte culturale diferite. Ca urmare a acestei diversități, munca în echipa multiculturală poate genera performanță, la fel cum poate conduce și la tensiuni și disfuncționalități.

Tipuri de echipe muticulturale:

1. Echipe biculturale, constituite din membrii originari din două culturi (apar în situații de fuziuni, alianțe sau joint-venture). Aceste echipe au un mare potențial de sinergie, dar și de conflicte pentru că o parte se găsește adesea în poziție de forță. În consecință, partea dominantă tinde să-și impună mai mult propriile idei, strategii, limba, ș.a. Sentimentele de superioritate/inferioritate sunt frecvente, apare o concurență între membrii celor două culturi, uneori motivantă, alteori demotivantă. În acest context sunt necesare reguli de funcționare clare și acceptate de toți coechipierii, ca și prezența unui lider puternic, cu o mare sensibilitate interculturală, care să știe să gestioneze dezechilibrul de putere și să conducă echipa spre atingerea obiectivelor.

2. Echipe multiculturale, ai căror membrii provin din cel puțin trei culturi. În acest caz problemele de putere și de concurență sunt mai puțin importante. Membrii propun o multitudine de idei și par să se adapteze cu mai mare ușurință, să găsească mai ușor consensul. Se propune o limbă comună de lucru, de regulă engleza, și un lider adesea provenit de la firma-mamă.

3. Echipe multiculturale virtuale. Ele pot aduce un câștig de timp important (de ex., colegul japonez după ce și-a încheiat ziua de muncă poate trimite proiectul colegului spaniol, care la rândul lui, după opt ore de muncă trimte totul colegului american...se pot folosi astfel cele 24 h ale zilei). Problemele majore care pot să apară în cadrul acestor echipe țin de respectarea termenelor și de comunicare (în absența unei comunicari verbale și nonverbale directe). De asemenea, este indicată organizarea unor întâlniri personale ale membrilor pentru costruirea spiritului de echipă.

Performanța unei echipe multiculturale

Echipele multiculturale pot fi fie mai performante, fie mai puțin performante decât cele monoculturale.

Performanța unei echipe depinde de sarcina care îi este încredințată, de resursele de care dispune și de modul în care ea funcționează. Aceasta din urmă depinde de caracteristicile membrilor - personalitate, vârstă, experiență, competențe, gradul de diferență/similaritate dintre membrii la nivelul valorilor și normelor; diferențele de stil de comunicare; diferențele de stapânire a limbii de comunicare; deferențele de stil de leadership; așteptărille cu privire la

munca în echipă și procesele de grup; distribuția geografică a membrilor (pentru echipele virtuale), diferențele de culturi profesionale (între ingineri, economiști...)

Avantaje ale echipei multiculturale - Creativitate: o echipă multiculturală, ca urmare a diversității ei culturale, a confruntării valorilor, credințelor și normelor de conduită ale membrilor, generează mai multe idei. Acest lucru permite studierea problemelor din mai multe unghiuri și, deci, găsirea mai multor soluții, luarea unor decizii mai bune. O echipă care regrupează mai multe culturi are o mai bună capacitate de inovare; - Deschiderea de spirit: indivizii care au experiențe în medii multiculturale devin mai toleranți și dezvoltă o mai mare deschidere spre culturi diferite; - Adaptabilitate pe piață: diversitatea culturală permite întreprinderilor o mai bună înțelegere a piețelor datorată cunoștințelor acumulate privind practicile și obiceiurile culturii în cauză plecând de la propriul personal, și deci, o mai bună adaptare la piața locală; - Eficacitate: Există studii care au demonstrat că echipele multiculturale, ca urmare a diversității lor, permit o mai bună rezolvare a problemelor complexe. Unul dintre avantajele diversității culturale ar fi obținerea unei sinergii ca urmare a combinării creative a diferitelor abordări culturale în rezolvarea problemelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Echipelor Multiculturale.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 163 cuvinte
Nr caractere:
23 009 caractere
Marime:
290.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Negociere
Sus!