Proprietățile sunetului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adesea in societatea noastra moderna sunetele ne deranjeaza. Mai multe sunete percepute la un moment dat devin neplacute, transformandu-se in zgomot. Nivelul disconfortului creat de sunete nu depinde numai de calitatea lor ci si de atitudinea noastra fata de acestea.

De exemplu, un tip de muzica care face placere unor oameni, poate fi perceputa ca zgomot de altii, in special daca muzica este data tare. Dar sunetul nu are nevoie sa fie puternic ca sa deranjeze. O dusumea care scartie, o zgarietura pe un disc sau sunetul intermitent produs de o picatura de apa care curge din robinet, poate fi la fel de inervant ca si un zgomot puternic.

Perceptia sunetului poate fi apreciata diferit la un moment dat, de exemplu, acelasi sunet este perceput cu totol diferit in timpul zilei, fata de noapte.

Sunetul poate fi de asemenea distrugator si pagubos. Acesta poate sa sparga geamurile cladirilor, sa desprinda tencuiala de pe ziduri, cel mai nefericit caz este cand sunetul distruge mecanismul sensibil de percepere a acestuia de catre urechea umana.

Studiul sunetelor se numeste acustica si acopera toate domeniile, si anume: producerea, propagarea si receptarea sunetelor de catre fiinta umana si de catre instrumentele de masurare.

Zgomotul este o parte inevitabila a vietii de fiecare zi, ca urmare a dezvoltarii tehnologice, care contribuie la producerea aceastuia prin functionarea utilajelor, a fabricilor, a mijloacelor de transport, etc.

Pasii care conduc spre reducerea zgomotului sunt necesari de facut, pentru ca zgomotul nu este un lucru pe care trebuie sa-l acceptam.

Zgomotul la locul de munca implica un risc pentru starea de sanatate si securitate a lucratorilor. Intrucat modul cel mai eficient de reducere a zgomotului la locul de munca consta in introducerea masurilor de prevenire a acestuia prin: proiectarea instalatiilor si alegerea materialelor, prin procedurile si metodele de lucru care produc mai putin zgomot, trebuie sa fim familiarizati cu modul de propagare a sunetului in mediul inconjurator si actiunea acestuia asupra vietii, cu metodele de masurare a sunetului in vederea reducerii acestuia la locurile de munca sau in cadrul comunitatii in care traim.

Metodele si aparatura utilizate pentru determinare trebuie sa fie adaptate conditiilor existente, tinand cont mai ales de caracteristicile sunetului care trebuie masurat, de durata de expunere, de factorii de ambianta si de caracteristicile aparaturii de masurare.

La ora actuala, cunostintele stintifice cu privire la efectele expunerii la zgomot asupra sanatatii, altele decat cele asupra auzului, nu fac posibila stabilirea unor nivele precise de securitate, dar este o certitudine ca, reducerea expunerii la zgomot, diminueaza riscurile maladiilor care nu au legatura cu tulburarile auditive.

Propagarea sunetului

Propagarea sunetului poate fi explicata prin comparare cu un resort. Cand resortul este comprimat la un capat, comprimarea se propaga pe toata lungimea acestuia. La fel se intampla cand moleculele aerului sunt comprimate sau destinse; compresia si destinderea sau schimbarile de presiune se propaga prin aer.

Cand o sursa de sunet incepe sa vibreze aceasta creaza o crestere a presiunii in aerul inconjurator. Variatiile presiunii emise de sursa poat fi comparate cu undele provocate de aruncarea unei pietre in apa unui iaz linistit. Unda creata se indeparteaza de punctul in care a cazut piatra, spre exterior, in timp ce apa nu se deplaseaza o data cu unda in raport cu centrul, aceasta doar urca sau coboara.

Si sunetul se propaga la fel, piatra este asimilata cu sursa sunetului, iazul este asimilat cu aerul iar valurile create sunt undele sonore.

Parametri de baza ai sunetului

In conditiile unui camp deschis, cand sunetul este produs de o sursa de sunet de putere P, un transfer de energie are loc intre sursa si moleculele adiacente.

Astfel energia difuzeaza pe o directie, de la sursa spre exterior, asemanator cu o unda care se deplaseaza pe suprafata unui lac. Rata de transfer a energiei pe o directie determinata, prin unitatea de suprafata se defineste ca intensitate a sunetului I. Energia care trece printr-o unitate de suprafeta din jurul sursei, se defineste ca presiunea sunetului p, in acel punct.

Puterea: P [W]

Intensitatea: I [J/s/m²] = W/m²

Presiunea: p [Pa = N/m²]

ρ -densitatea aerului

c -viteza de propagare a sunetului

De retinut ca intensitatea sunetului I¯ este o cantitate vectoriala, aceasta fiind caracterizata de marime si de directie.

Intensitatea sunetului si presiunea sunetului pot fi masurate direct cu instrumente adecvate.

Puterea sunetului poate fi calculata utilizand valorile masurate ale presiunii sunetului sau nivelul intensitatii sunetului si utilizand unitatea de suprafata asupra careia actioneaza sunetul.

Puterea sunetului este utilizata pentru determinarea nivelului de zgomot produs de masini.

Masurarea intensitatii sunetului este utilizata pentru localizarea si determinarea surselor de zgomot.

In acelasi timp presiunea sunetului este principalul parametru in evaluarea nivelului de disconfort produs de sursele de zgomot.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietatile Sunetului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 309 cuvinte
Nr caractere:
13 086 caractere
Marime:
783.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Muzică
Predat:
la facultate
Materie:
Muzică
Sus!