Aria mozartiană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În cant predomina patru genuri principale de întruchipare vocala: recitativul, aria veche, liedul si aria.

Recitativul este o declamatie cantata, sustinuta de acorduri prelungite ale acompaniamentului de calvecin, pian sau orchestra. În mod general, recitativul este conditionat de o talmacire simpla în expresivitate, spre deosebire de lied sau arie care reclama profunzime, interiorizare si de cele mai multe ori dramatizare puternica si îmbraca diferite nuante în functie de sti, curent si personalitatea compozitorului, la fel ca si aria. De exemplu, în operele mozartiene, recitativul va fi interpretat cu suavitate, gingasie si simplitate în expresie, pe cand în operele wagneriene, talmacirea lui reclama o accentuare puternica si concludenta, fiind vorba de sentimente si ganduri de un dramatism puternic.

Mai ales la Mozart, recitativul este strans legat de arie si, la fel ca si aceasta, va prezenta particularitati de tehnica , structura si stil. Activitatea cantaretului de opera, în timpul lui Mozart, ca si în zilele noastre, cera o perfecta relizare din punct de vedere vocal, poetic, muzical si scenic ( mimica, miscare, emisie, costume). Aceste aspecte trebuiau sa apara în interpretarea cantaretului deplin contopite si orientate spre scopul unic: o creatie artistica unitara. În creatia lui Wolfgag Amadeus Mozart geniul si talentul sau dramatic au avut un rol precumpanitor în crearea de personaje veridice, a caror partitura sa fie un edificiu sincretic, deplin armonios pentru unitaea artistica. Daca în teatrul de drama-comedie cuvantul este principalul mijloc de exprimare, în opera, si cu precadere în creatia mozartiana, el nu exista separat de muzica ce subliniaza sau acompaniaza textul.

Inventivitatea melodica a lui W. A. Mozart confera o expresivitate, o caracteristica deosebita melodiilor sale instrumentale sau vocale: sunt recunoscute imediat ca apartinandu-i. Cu atat mai importanta este cunoasterea melodiei secondata de acompaniament ca element fundamental al constructiei mozartiene a liedului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aria Mozartiana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 264 cuvinte
Nr caractere:
7 449 caractere
Marime:
9.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Muzică
Predat:
la facultate
Materie:
Muzică
Profesorului:
Dumitru Ion
Sus!