Prelucrări cu pulberi abrazive

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. INTRODUCERE
II. MATERIALE ABRAZIVE
III. PRODUSE ABRAZIVE
IV. MECANICA PROCESULUI DE PRELUCRARE ABRAZIVA
V. CARACTERISTICI SI ASPECTE TEHNICE ALE PROCESULUI DE PRELUCRARE PRIN ABRAZIUNE
VI. CALITATEA PIESELOR LA RECTIFICAREA DE PRCIZIE
VII.AUTOMATIZAREA PROCESULUI DE RECTIFICARE
VIII. TRENDURI RECENTE IN DEZVOLTAREA PRELUCRARILOR CU MATERIALE ABRAZIVE
IX. CONCLUZII

Extras din referat:

I. INTRODUCERE

Materialele abrazive au fost folosite ca mijloace taietoare (de aschiere) inca din cele mai vechi timpuri. In stadiile primare ale industrializarii, a existat o tendinta de a dezvolta diverse materiale pentru prelucrari, dar acest proces a incetinit in ultima vreme, existand acum un trend de inlocuire a materialelor si metodelor traditionale de prelucrare cu materiale abrazive si noi tehnici. In tarile puternic industrializate, aproape 25% din operatiile de prelucrare se executa cu materiale abrazive, iar acest procentaj tinde sa creasca la 50% in urmatorii ani. Aceasta crestere fantastica se datoreaza cercetarilor din industria materialelor abrazive, ce a dus la descoperirea unor produse si procese abrazive sofisticate care reusesc sa satisfaca cerinte in materie de productivitate, acuratete si calitate. In tabelul de mai jos se prezinta o imagine a domeniilor vaste de utilizare a materilalelor abrazive in procesele de aschiere. Aceste domenii de utilizare pornesc de la operatiile traditionale de finisare si debitare, pana la operatiile primare de debitare, folosite in industria metalurgica. Majoritatea inginerilor sunt constienti de precizia foarte buna ce poate fi atinsa prin rectificare, lepuire sau superfinisare, dar o parte din ei sunt sceptici, deoarece masinile automate ce folosesc materiale abrazive la prelucrare, nu pot indeparta mai mult de 200kg/ora de material.

SCOPUL PROCESULUI DE PRELUCRARE ABRAZIVA

RECTIFICARE

DE DEGROSARE RECTIFICARE

MEDIE RECTIFICARE

DE PRECIZIE RECTIFICARE

DE FORMA ALTE PROCESE ABRAZIVE

1. Conditionare automata a otelului

2. Decojire dupa forjare 1. Piedestla

2. Banc

3. Debitare

4. Polisarea pardoselii

5. Taiere cu fierastrau 1. Cilindrica

2. Suprafete

3. Interna

4. Fara centre

5. Scule si cutite

6. Role

7. Arbori cotiti

8. Discuri

9. Cutite

10. Arbori cu came 1. Filete

2. Roti dintate

3. Profile

4. Ascutire burghie

5. Suprafete curbe

6. Traiectorii

7. Cilindric/ Unghiular 1. Polizare

2. Lepuire

3. Honuire

4. Superfinisare

5. Sablare

6. Rectificare electro-chimica

II. MATERIALE ABRAZIVE

In stadiile primare ale prelucrarilor abrazive, produsele erau confectionare din materiale naturale cum ar fi nisipul, smirghel, corindon etc. Un impul mare spre dezvoltare a fost descoperirea si producerea materialelor abrazive sintetice, cum ar fi oxidul de aluminiu si carbura de siliciu.

Aceste doua materiale abrazive au fost rafinate treptat obtinandu-se caracteristicile optime in ceea ce priveste duritatea, fiabilitatea, precizia de forma, rezistenta termica etc. Cresterile datorate folosirii otelului inalt aliat, a otelurilor pentru aviatie, a sculelor din carburi metalice si ceramice au condus la dezvoltarea unor noi materiale abrazive cum sunt diamantul sintetic, nitrura cubica de bor (borazon sau CBN) si carbura de bor. Cresterea industriei metalurgice si cresterea popularitatii prelucrarilor cu materiale abrazive in prelucrarea metalelor au condus la descoperirea Oxidului de Zirconiu, acesta fiind un material abraziv foarte potrivit pentru prelucrari grele.

III. PRODUSE ABRAZIVE

Numeroasele operatii de prelucrare cu abrazive necesita o mare varietate de produse abrazive diferite ca marime, forma si compozitie. Forma si marimea sunt usor de ales, dupa recomandarea producatorilor de masini, dar selectarea specificatiilor (compoztia) pune probleme serioase. Spre deosebire de alte operatii, sculele abrazive trebuie selectate dintr-o mare varietate disponibila. Principalii cinci parametri din specificatiile produselor abrazive sunt:

1. Tipul abrazvului

2. Marimea granulatiei

3. Gradul (duritatea)

4. Structura

5. Adezivul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prelucrari cu Pulberi Abrazive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 260 cuvinte
Nr caractere:
24 402 caractere
Marime:
424.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
Profesorului:
Ghe Plesu
Sus!