Transabilitatea Produselor Alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transabilitatea- notiuni generale

Impulsul initial si fundamental al activitatii economice se afla in trebuintele umane, ele constituind forta motrice a initiativelor umane.Intr-o acceptiune mai larga, nevoia exprima o stare de disconfort care poate fi inlaturata prin consumul de diverse bunuri si/sau servicii.

Multiplicarea si diversificarea nevoilor a determinat un “boom” al produselor si serviciilor destinate consumatorilor care, in contextual actual, trebuie sa raspunda cat mai bine exigentelor de calitate cerute.

Intrucat securitatea si siguranta alimentara au devenit preocupari majore ale lumii contemporane este necesara monitorizarea produselor alimentare din momentul fabricatiei si pana la utilizarea lor de catre consumatorii finali.

Din momentul fabricaţiei, pentru a ajunge la utilizatori finali mărfurile parcurg un circuit a cărui complexitate este în funcţie de sistemul comercial practicat.

Circulaţia tehnică se referă la întreaga perioadă de mişcare a mărfurilor din momentul preluării acestora de la furnizor şi până la vânzarea către consumator. În timp, acest proces poate dura de la 3-4 ore până la doi ani. În toată această perioadă de timp, circulaţia cuprinde o serie de etape sau operaţiuni tehnice ca transportul, depozitarea, păstrarea, sortarea, preambalarea, transvanzarea, debitarea, porţionarea etc. Fiecare etapă sau operaţiune tehnică ar trebui să se facă în condiţii optime spre a menţine calitatea mărfii la un nivel cât mai apropiat de cel iniţial.

Aceste etape sau operaţiuni tehnice se desfăşoară într-o verigă sau în mai multe verigi ale circulaţiei mărfurilor. Numărul verigilor în reţeaua comercială depinde de numeroşi factori, printre care caracteristicile organizatorice ale comerţului, modul de aprovizionare, particularităţile teritoriale etc.

Aceasta metoda de urmarire poarta numele de transabilitate.În prezent se operează cu mai multe definiţii privitor la trasabilitate, printre care:

• “aptitudinea de a regasi istoricul, utilizarea sau localizarea unei entitati prin intermediul identificatorilor inregistrati” - prima definitie internationala a trasabilitatii din standardul ISO 8402 din 1987 care, ulterior, a fost preluata in seria de standarde ISO 9000 privind sistemele de asigurare a calitatii, ca un element cheie de management al calitatii oricarui produs.

• posibilitatea de a trasa si urmari alimentele, animalele producatoare sau substantele in toate satdiile de producere si distributie (Regulament UE – legea alimentelor :8/5/01)

Trasabilitatea ca proces al lantului de distributie poate fi dirijata in doua directii distincte: urmarirea inainte sau trasabilitatea descendenta (capacitatea de a localiza un produs, pe baza unor criterii specifice, in oricare punct s-ar afla el pe lantul de distributie) si urmarirea inapoi sau trasabilitatea ascendenta (capacitatea de a identifica originea si caracteristicile unui produs pe baza unor criterii stabilite in mod unitar pentru toate punctele lantului de distributie.Deci, transabilitatea se refera atat la situatiile din amonte, cat si la cele din aval,astfel ca orice operator trebuie sa poata identifica sursele de aprovizionare si sa dispuna de informatii despre organizatiile carora le-a furnizat produsele.Mai mult, se considera necesar ca operatorii firmelor sa cunoasca si furnizorii furnizorilor sai si clientii clientilor sai pentru a putea facilita descoperirea viciilor atunci cand ele apar.

In prezent, profesionistii din domeniul marketingului acorda o importanta deosebita perspectivei manageriale focalizate pe lantul de aprovizionare-livrare. Sunt considerate astfel planificarea si managementul tuturor activitatilor implicate de alegerea furnizorilor si aprovizionare, conversiune si toate activitătile de management logistic. Un aspect important al managementului lantului de aprovizionare-livrare este faptul ca include, totodata, coordonarea si colaborarea cu partenerii din canal, care pot fi furnizori, intermediari, prestatori terti de servicii si clienti. In esenta, managementul lantului de aprovizionare-livrare integreaza managementul livrării/cererii atât în cadrul organizatiilor, cat si intre acestea.

Perspectiva fiecarei organizatii nu se limiteaza la propria activitate. Deceniul actual se află sub semnul abordarii integrate a tuturor nivelurilor si operatorilor care se succed pentru a asigura produsele necesare clientilor finali, in momentul si locul dorite de acestia, raspunzand in totalitate asteptarilor lor. In acest context, trasabilitatea dobandeste un rol tot mai activ in cadrul managementului lantului de aprovizionare-livrare, ea devenind o componenta importanta a oricarui sistem de management al calitatii in industria alimentara.

Un sistem de transabilitate implica, in practica , completarea si pastrarea sistematica si continua a inregistrarilor care pot identifica fiecare unitate de urmarire (“lot sau unitate transabila”)cu atributele informatiilor cerute la fiecare etapa a lantului alimentar (pana la consumatorul final).Cu cat exista mai multe date inregistrate, cu atat sistemul este mai complex si mai costisitor.

Transabilitatea a fost lansata ca parte integranta a sistemelor de promovare a sanatatii publice . Evenimente precum aparitia encefalopatiei spongiforme bovine la septelurile din unele tari vest-europene, contaminarea cu dioxina a carnii de pasare si altele, au facut ca increderea consumatorului european, si nu numai, in produsele pe care le consuma, sa fie serios afectata; in consecinta, a provocat o adevarata criza pe Piata Unica. Prin urmare, securitatea alimentara a devenit prioritate principala pentru recastigarea increderii consumatorilor.

Intrumente de realizare a transabilitatii produselor alimentare:

- identificarea materiilor prime, a loturilor de productie de la ferme, a

loturilor de productie din industria alimentara pe baza codurilor de bare;

- inregistrarea si monitorizarea furnizorilor de materie prima, nutreturi,

ingrediente, aditivi, materiale pentru ambalare,etc;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transabilitatea Produselor Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 012 cuvinte
Nr caractere:
13 114 caractere
Marime:
394.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Adrian Stancu
Sus!