Studiu de caz privind o multinațională care operează pe teritoriul României - KFC

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Kfc este unul dintre cele mai renumite restaurante din România, o societate multinațională cu un renumit potențial în afaceri. Prin produsele de calitate oferite dar și prin prețurile practicate , multinaționala KFC a cunoscut succes extraordinar în afaceri, atât la nivel național cât și internațional. Dar care este impactul acestei multinaționale asupra economiei din România?

Prezentarea societății:

KFC(Kentucky Fried Chicken) operează sub un contract de franciză prin care licența este acordată companiei US Food Network SA.

Primul restaurant a fost deschis în Aprilie 1997, pe Blvd. Magheru din București. În anul 2004, Kfc deschide al șaptelea restaurant al său, în Constanța, la Tomis Mall, primul restaurant în afara capitalei. În prezent compania US Food Network SA deține peste 30 de restaurante Kfc, din care numai 13 în București și celelalte în orașe precum Timișoara, Oradea, Constanța, Iași, Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Pitești, Cluj, Bacău, Târgu-Mureș, Suceava, Sibiu, Craiova, Arad și unul în Republica Moldova.

Lanțul de restaurante Kentucky Fried Chicken și-a bugetat, pentru acest an, afaceri de 45,5 mil euro, în creștere cu 30 % față de anul anterior, principalul factor de creștere fiind dezvoltarea businessului la nivel local. Datorită acestor investiții, compania angajează circa 30-40 de persoane lunar, astfel colectivul Kfc România cuprinzând peste 1000 de oameni.

Datorită situației economice și a inflației, prețurile sunt adaptate la puterea de cumpărare a fiecărei țări, ținându-se cont de concurența locală. De exemplu: în Austria prețul a 5 crispy este de aproximativ 5 dolari, iar în țările Europei Centrale 2,0 și 3,5 dolari. Strategia prețurilor menționează că produsele de cea mai bună calitate sunt cumpărate la prețurile cele mai mici, fără a afecta într-un mod sau altul valoarea acestora.

Mod de operare al societății transnaționale

Kentucky Fried Chicken (Kfc) este o filială a companiei US Food Network SA. În activitatea la nivel mondial, toate Kfc sunt filiale sau societăți mixte ale US Food Network SA. În prezent, Kfc are success în peste 109 țări din întreaga lume, motivul principal al acestui success fiind sistemul franchising.

Sistemul Franchising

Franchisingul reprezintă o înțelegere între două părți, în baza căreia una din ele, numită franchiser ( în cazul nostrum US Food Network SA), transmite alteia, numită franchisee (în cazul nostru Kfc România) dreptul de a practica o anumită afacere conform formatului franchiserului și a unor plăți stabilite. Franchiserii sunt întreprinzători independenți, care iau propriile lor decizii.

Cheltuielile de franciză cuprind:

- Costuri de achiziție a francizei- 45.000 USD, care trebuie achitați lu US Food Network SA

- Costuri cumpărare spațiu + construcție – variază de la 425,000 dolari până la 565,000 USD

- Costuri cu pregătirea personalului + dotări – variază de la 216,000 USD la 366,000 USD

- Un alt cost de inițiere prsupune ca fruncizerul să plătească un deposit rambursabil de la 50,000 USD până la 100,000 USD

Vânzări

Cu șase locații deschise în 2006, rețeaua Kfc a ajuns la finalul anului trecut la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro. Vânzările restaurantului Kfc au cunoscut o creștere de 15-20% anual.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz Privind o Multinationala care Opereaza pe Teritoriul Romaniei - KFC.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 615 cuvinte
Nr caractere:
8 135 caractere
Marime:
15.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!