Serviciul Public de Transport în Londra - London Underground

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

London Underground 2
Istoric London Underground 2
Reteaua London Undergound 4
Bibliografie 5

Extras din referat:

London Underground

London Underground (Metroul londonez) este cea mai veche reţea de metrou din lume şi în acelaşi timp o componentă cheie a sistemului de transport în comun în Londra. Este numit în mod familiar şi the Tube. Pe lângă funcţia sa practică, metroul londonez este şi un monument istoric şi o atracţie turistică de sine stătătoare. Metroul este o parte din viata londonezilor si a turistilor care viziteaza capitala. Aproximativ 3 milioane de oameni folosesc metroul zilnic.

Istoric

London Underground

Istoria Metroului londonez începe cu Metropolitan Railway, prima cale ferată subterană pentru transport de pasageri din lume. Metropolitan Railway a început să funcţioneze la 10 ianuarie 1863 între staţiile Paddington şi Farringdon. Linia s-a extins treptat, ajungând ca în 1880 să transporte peste 40 de milioane de călători anual. Metropolitan Railway a evoluat în ceea ce azi este cunoscută drept Metropolitan line.

Imediat după inaugurarea Metropolitan Railway s-a trecut la construcţia altor linii, care azi formează District Line, Hammersmith & City Line şi East London Line. În 1884 s-a încheiat şi construcţia "cercului" care ocoleşte zona centrală a Londrei, astăzi Circle Line.

Tunelele acestei linii au fost construite prin săparea de şanţuri la suprafaţă şi acoperirea acestora; ca urmare se află la mică adâncime. Datorită avansului tehnic, în anii 1880 s-a putut trece la săparea tunelelor de adâncime mare, aşa numitele "tuburi". Prima asemenea linie, City & South London railway, s-a deschis în 1890. Astăzi, aceasta este parte din Northern Line. Au mai urmat şi alte linii în anii următori.

Fiecare linie era operată de o companie diferită, ceea ce producea destule neplăceri, pasagerii fiind nevoiţi să iasă la suprafaţă pentru a schimba o linie cu alta. Magnatul american Charles Yerkes a cumpărat majoritatea aceste companii, consolidându-le într-una singură numită Underground Electric Railways of London Company Ltd., la 9 aprilie 1902.

În timpul celui de-al doilea război mondial, staţiile de metrou au servit ca buncăre pe timpul raidurilor aeriene, sau chiar ca fabrici de muniţii.

Din anul 2000, Metroul londonez este în proprietatea şi administrarea companiei publice de transport a Londrei mari, Transport for London (TfL). Liniile de metrou au fost parţial privatizate în 2003, printr-un parteneriat public-privat între TfL şi două consorţii de firme, Metronet respectiv Tube Lines. Parteneriatul are ca scop principal renovarea totală a şinelor, a instalaţiilor de semnalizare, a staţiilor şi a ramelor de tren de pe toate cele 12 linii de metrou. Investiţia este enormă (de ordinul zecilor de miliarde de lire sterline), iar renovarea se preconizează să se încheie în anii 2020.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Serviciul Public de Transport in Londra - London Underground.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
950 cuvinte
Nr caractere:
5 435 caractere
Marime:
12.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!