Principiile Directoare ale ONU Privind Protecția Consumatorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incercand un scurt istoric, trebuie mentionat ca toate comentariile legate de politica consumatorista incep cu expresia formulata pentru prima data de Adam Smith, in secolul al XVIII-lea, aceea ca unicul scop final al produsului este consumul, producatorul fiind subordonat in totalitate cerintelor consumatorilor. Intr-o formulare moderna, se poate spune ca scopul activitatii economice este de a aloca resurse, cat mai eficient posibil, pentru a satisface nevoile consumatorilor. O asemenea actiune conduce direct la ideea de suveranitate a consumatorilor, in ultima instanta, persoana indicata a decide alocarea resurselor fiind consumatorul insusi, ideea in cauza avand suport politic, moral, logic si nu in ultima instanta, economic.

Conceptul privind ,,drepturile consumatorilor" isi are originea, asa cum se mentiona intr-un capitol precedent, in ,,Carta drepturilor consumatorilor" definita de fostul presedinte al S.U.A. J.F. Kennedy, in martie 1962, sub forma unui mesaj special adresat Congresului american. Desi Carta nu a mai fost definitivata (in acelasi an Kennedy a fost asasinat), ea ramane importanta prin conturarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor, dar mai ales prin faptul ca ea a servit drept model de referinta la elaborarea legilor de protectie a consumatorilor ce au aparut in deceniile sapte si opt in S.U.A. si in alte tari din continentul american (Canada, Mexic) cat si in Europa (Belgia, Franta, Germania, Suedia).

In ultimele decenii, problemele protectiei consumatorilor se afla in centrul atentiei teoriei si practicii economice si juridice din intreaga lume. Asemenea probleme tot mai complexe prin continut si mai ales prin solutiile reclamate, fac ca teoria protectiei consumatorilor sa fie tot mai mult studiata la nivelul diverselor comunitati internationale si mondiale, guvernamentale si neguvernamentale, coroborat cu stabilirea masurilor necesare pentru crearea cadrului necesar si adecvat, legislativ si institutional, asigurarii unei protectii reale a consumatorilor.

Intr-un asemenea context, comunitatea mondiala prin cel mai inalt forum al sau, Organizatia Natiunilor Unite, a considerat necesar sa puna in discutia structurilor sale problematica pe care o presupune protectia conumatorilor, adoptadu-se prin Rezolutia nr. 39/248, in 8 aprilie 1985, "Principiile directoare pentru protectia consumatorilor". Potrivit acestui important document ,,guvernele tuturor tarilor trebuie sa dezvolte, sa intareasca si sa mentina o politica puternica de protectie a consumatorilor, tinand cont de principiile directoare declarate". Forma finala a documentului in cauza este rezultatul unor ample studii, consultari si colaborari ale diferitelor organisme ale ONU cu o multime de institutii nationale, dupa studierea legislatiilor elaborate de acestea in domeniul protectiei consumatorilor si dupa discutii si negocieri cu numeroase guverne si ulterior in cadrul Adunarilor Generale din anii 1980 si 1985.

Principiile directoare adoptate de ONU sunt menite sa asigure guvernelor

Bibliografie:

1. Patriche Dumitru, Protectia consumatorilor,

ed. ASE, Bucuresti 2005

2. Stanciu Ion, Calitologia-Stiinta calitatii marfurilor,

ed.Renaissance, 2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile Directoare ale ONU Privind Protectia Consumatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 594 cuvinte
Nr caractere:
20 973 caractere
Marime:
20.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
protectia consumatorului, guverne
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!