Pastrarea Calitații Produselor Alimentare pe Circuitul Producator - Consumator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Termenul de “merceologie” provine de la merx = marfa (in limba latina) si logos = stiinta (in limba greaca) avand ca echivalenti in alte limbi: “merceologia” (italiana); “science of commodities” (engleza); “connaissance de marchandise” (franceza); Warenkunde (germana); “tavarovedenie” (rusa).

În domeniul producerii si comercializarii marfurilor alimentare are loc, la scara mondiala, o perioada de efervescența exploziva, îndeosebi în ceea ce priveste evoluția sortimentației si calitații produselor alimentare, în strânsa interdependența cu evoluția pretențiilor consumatorilor - tot mai bine informați si ca urmare, mai constienți de importanța cunoasterii cât mai amanunțite a alimentelor consumate.

Calitatea produselor alimentare este o no_iune deosebit de complexa; este tot mai evidenta tendința de abordare a calitații prin prisma siguranței consumatorului, devenita element concurențial descalificant pentru piața acestor produse.

De altfel, consumatorul este unanim recunoscut ca fiind cel mai important element în derularea activita_ilor economice a caror esen_a consta tocmai în satisfacerea într-o masura cât mai mare a necesitaților, dorințelor, preferințelor si exigențelor sale.

Economia româneasca este deja expusa provocarilor si restricțiilor sistemului concurențial al Uniunii Europene; ca urmare, este absolut necesara cunoasterea si respectarea exigențelor europene si în domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare, în care România are un potențial însemnat.

Merceologia – stiința marfurilor - cunoaste, la rândul ei, o impetuoasa dezvoltare iar importanța si diversitatea domeniului marfurilor alimentare justifica pe deplin necesitatea abordarii distincte a problematicii merceologiei produselor alimentare, ceea ce lucrarea d fața îsi propune sa realizeze alaturând prezentarii clasice a caracteristicilor principalelor grupe de produse alimentare o utila fundamentare a principiilor, conceptelor, metodelor si tehnicilor specifice acestui domeniu, în relație cu evoluția lor actuala.

Pastrarea calitații produselor alimentare pe circuitul tehnic producator - consumator

Pastrarea reprezinta acțiunea de menținere a calitații unui produs obținut cu sau fara procesare într-un anumit echilibru al interrelației cu agenții mediului înconjurator. Aceasta acțiune presupune masuri organizatorice si tehnice care sa previna acțiunile daunatoare si modificarile nedorite ale parametrilor calitativi ai produselor alimentare.

Totodata prin astfel de masuri, pentru o parte dintre produsele alimentare se creeaza mediul necesar evoluției favorabile a unor procese naturale care contribuie la îmbunatațirea însusirilor lor calitative sau la dobândirea altora noi (ex: maturarea fainii, brânzei, vinului etc).

Factorii care influențeaza pastrarea calitații

Pastrarea calitații prescrise trebuie asigurata pe întreg parcursul marfurilor alimentare, de la producator la consumator, prin masuri speciale în ceea ce priveste ambalarea, manipularea, transportul, depozitarea, expunerea în vederea vânzarii etc.

Ambalarea

Ambalajul unui produs alimentar trebuie sa asigure:

- protecția produsului în timpul transportului, depozitarii, manipularii si desfacerii, fa_a de anumiți factori externi, precum temperatura, umiditatea, lumina, praful, microorganismele, insectele, etc.

- pastrarea integritații, cantitații si calitații produselor.

În cazul produselor alimentare, exigențele fața de ambalaje precum si fața de condițiile în care se efectueaza ambalarea sunt mult sporite comparativ cu cele impuse pentru produsele industriale. Atât ambalajele cât si condițiile igienice din timpul operației de ambalare, asigurate necorespunzator, pot constitui factori de contaminare a marfurilor.

Observații:

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA ECONOMIA COMERTULUI, TURISMULUI SI SERVICIILOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pastrarea Calitatii Produselor Alimentare pe Circuitul Producator - Consumator.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 738 cuvinte
Nr caractere:
22 484 caractere
Marime:
55.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Conf.univ.dr. Coriolan Păunescu
Sus!