Parfumurile - Caracterizare Merceologica

Extras din referat:

PARFUMURILE

Parfumurile sunt un amestec de uleiuri esentiale, compusi aromatici, conservanti si solventi utilizati pentru a da corpului uman, obiectelor sau spatiilor locuibile un miros placut. Parfumurile au fost descoperite inca din Antichitate, fiind considerate indispensabile in cadrul ceremoniilor religioase, dar totodata si un simbol al rafinamentului si elegantei inca de pe vremea vechilor egipteni sau babilonieni.

Parfumurile in antichitate

Parfumurile au o istorie indelungata, care se intinde de-a lungul multor milenii. Putine sunt perioadele din istorie si locurile din lume care sa nu fi avut legatura cu parfumurile inca din Antichitate.

Denumirea de “parfum” provine din cuvintele latinesti “per” si “fume” care inseamna “prin fum”. Arta producerii parfumurilor a fost initiata de vechii egipteni, care utilizau parfumurile in cadrul ceremoniilor religioase, dar si pentru toaleta si igiena personala, fiind mai apoi continuata si imbunatatita de catre romani si de arabi. Si vechii locuitori ai Orientului Mijlociu erau initiati in arta parfumurilor, dovada fiind faptul ca pe teritoiul Mesopotamiei de odinoara s-a descoperit o tablita cuneiforma pe care este mentionat numele lui Tapputi, un fabricant de parfumuri considerat a fi primul chimist din istorie.

Medicul iranian Avicenna este cel care care a descoperit metoda extragerii uleiurilor esentiale din flori prin procesul de distilare. Inaintea sa parfumurile se obtineau dintr-un amestec de uleiuri si plante maruntite sau de rasini, amestecuri care aveau un miros deosebit de puternic. Avicenna a experimentat pentru prima data noua metoda utilizand trandafiri, apa sa de trandafiri devenind deosebit de populara la vremea respectiva. Atat distilarea, cat si metoda amestecului de ulei si plante au contribuit deosebit de mult la dezvoltarea chimiei ca stiinta in Antichitate.

Compozitia unui parfum

In functie de concentratia de ulei/ (masurata in procente), parfumurile se impart in:

Extractul de parfum, care contine 20-40% componente aromatice

Apa de parfum, care contine 10-30% componente aromatice

Apa de toaleta, care contine 5-20% componente aromatice

Apa de colonie, care contine 2-5% componente aromatice

Se considera ca apele de toaleta reprezinta concentratia optima de utilizare a unui parfum. Variantele apa de parfum si parfumul clasic au o circulatie mai restrânsa în principal datorita pretului ridicat.

Fiecare casa de moda sau atelier de parfumerie utilizeaza o cantitate diferita de uleiuri pentru prepararea parfumurilor sale. Astfel, desi concentratia in compusi volatili a unui parfum sub forma de apa de parfum va fi mult mai mare decat a aceluiasi parfum sub forma de apa de toaleta, apa de toaleta de la o anumita casa de parfumuri poate fi mai puternica decat apa de parfum de la o alta casa. De asemenea, in cadrul aceleiasi game de parfumuri, apartinand aceleiasi case de parfumuri pot exista diferente semnificative intre mirosuri,in functie de amestecurile de uleiuri utilizate in prepararea parfumului respectiv. Astfel, in unele cazuri apa de toaleta a unui game este ajustata astfel incat sa contina note mai proaspapete decat apa de parfum.

Observații:

Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parfumurile - Caracterizare Merceologica.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
4.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
1.96MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Chis Alexandru
Sus!