Metodă rapidă HPLC pentru determinarea rezveratrolului din vin

Extras din referat:

Resveratrolul (trans3,5,4-trihidroxistilben) este o fitoalexina asociata cu rezistenta vitei de vie la putregaiul cenusiu si este produs de boabele de struguri sub influenta radiatiilor UV. Sinteza resveratrolului a fost localizata in pielita bobului, ceea ce indica ca rezistenta principala a strugurilor la atacul de putregai are loc la acest nivel.

Importanta resveratrolului deriva din trei domenii de interes: • oenologic – este un nou compus fenolic, provenit din struguri, care participa la culoare, la caracterul gustativ, la invechirea vinului, intervine in reactiile de oxidare, interactioneaza cu proteinele. • fitopatologic - mijloc de protectie impotriva organismelor fitopatogene prin stimularea apararii naturale a plantei; • farmacologic – face parte din compusii cu proprietati antioxidante sau captatori de radicali liberi in organism; protector impotriva bolilor cardiovasculare; proprietati chimiopreventive impotriva cancerului; previne inflamatiile asociate cu artrita si reumatismul; creste cantitatea de colesterol„bun”(HDL) si scade pe cel „ rau”(LDL).

Dezvoltarea ciupercii este favorizata de anumiti factori externi: umiditatea, temperatura, tesuturile moarte, leziunile plantelor, lumina . Studiile au evidentiat anumite reactii pe care le produce ciuperca musafir. Ipoteza acumularii rapide a compusilor antifungici – resveratrol, resveratrol trans- de- hidrodimer şi ε - viniferina – in vita de vie dupa infectia cu Botrytis cinerea, a fost pusa pe seama latentei acesteia. Biosinteza stilbenilor, flavonoizilor şi taninurilor, decurge din metabolismul secundar al aminoacizilor – metabolizarea L- fenil alaninei in acid cumaric. Calea de biosinteza a flavonoizilor la care participa fenilalanina, un aminoacid aflat in cantitati mari in toate tesuturile in prezenta enzimei stilbensintaza sufera o deviere cu formare de resveratrol.(fig.2) Metoda de separare prin HPLC Extractele obţinute din prelucrarea probelor de struguri şi vin au fost injectate în coloană de trei ori. Conditii de lucru : Coloana Nucleosil-C18 250 mm x 4,6 mm ;debit 1 ml/minut Elutie: Sistem gradient = 2 solventi : A – apa B - acetonitril H2O / CH3 CN 2:8 (v/v) Volumul injectat : 20μl Analiza compuşilor fenolici din struguri din soiurile Pinot noir, Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon s-a efectuat la două momente în timpul maturării. Soiurile luate în studiu au prezentat valori diferite ale suprafeţei picurilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metoda Rapida HPLC pentru Determinarea Rezveratrolului din Vin.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
601.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!