Mărfurile Domotice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mărfurile pe care le studiem reprezintă cele mai recente produse industriale, proiectate şi realizate din noi materie prime, pe baza unor tehnologii de înaltă tehnicitate, încorporând multă inteligenţă omenească, oferind prin caracteristicile lor calitative, tehnico-funcţionale şi performanţe, satisfacerea unor nevoi contemporane în habitatul nostru cotidian ca şi la locul de muncă.

Mărfurile domotice cuprind aparatele şi maşinile folosite în locuinţele cu un anumit grad de înzestrare cu aparatura modernă. Cuprind toată aparatura electrotehnică, electrocasnică şi electronică cu care este echipată o locuinţă modernă, cu o excepţională tendinţa de diversificare şi creştere a calităţii.

Domotica sa conturat ca o noua ramură a ştiinţei şi tehnici la începutul deceniului ’90 având ca obiect modernizarea şi crearea ,, casei inteligente’’.

Termenul ,,domotica’’ derivă din latinescul ,,domus’’, ,,domo’’(casa) plus sufixul ,,tica’’, caracteristic multor alte discipline ştiinţifice (matema-tica, statis-tica).

Prin extindere, a apărut termenul de ,,domotizare’’ care reprezintă tehnica de continuă modernizare a echipamentelor electrotehnice, electrocasnice şi electronice din locuinţa modernă ; a fiecărui apartament în parte dar şi înlănţuirea prin telecomenzi complexe, programării şi automatizări comandate de un computer. În acces sens domotica, ca termen, poate fi considerată ca derivând din cuvintele domo + (automat) +tica, adică casa automatizată, sau casa inteligentă.

Domotizarea fiind un proces în derulare, în faza sa de început va avea de rezolvat modernizarea prin electronizare şi numerizare a aparatelor, a maşinilor şi instalaţiilor din locuinţa modernă şi sisteme de programări, telecomenzi complexe, elemente de supraveghere şi control , pentru ca în final, toate componentele să fie legate printr-un ,,bus ‘’ la o comandă centralizată , efectuată de o maşină calculatoare.

Mărfurile domotice, în această accepţiune, reprezintă toate aparatele noi, în continuă perfecţionare destinată locuinţelor şi nu numai – considerate în mod curent ca mărfuri electrotehnice şi electrocasnice cu diferite destinaţii precum şi aparate electronice (audiofonce, radiofonice şi videofonice) de sine stătătoare cu comenzi sau telecomenzi individuale pentru fiecare în parte, dar care în viitorul previzibil vor constitui un sistem integrat, cu comenzi programate sau automatizate pe întreaga casă şi dintre care nu vor lipsii nici aparatura de supraveghere şi control.

Aparatele moderne destinate locuinţelor, având un proces avansat de elecronizare, prevăzute cu senzori de sarcină, cu posibilităţi de autodiagnoză, programabile şi înzestrate cu telecomandă complexă (chiar şi de la distanţă mai mare din afara casei) existente în magazinele de specialitate, reprezintă începutul în birotica modernă. Integrarea tuturor aparatelor, sau cel puţin a principalelor aparate la un sistem comandat de un computer este pasul următor aflat deja în faza experimentală.

Întrucât computerele nu mai constituie o raritate în case noastre, putem anticipa că, într-un sistem rezonabil, o dată cu îmbunătăţirea condiţiilor materiale, perfecţionarea aparatelor şi folosirea lor mai eficientă, procesul de domotizare va intra în preocupările curente ale oamenilor.

Mărfurile electrocasnice satisfac trebuinţele legate de activităţile specifice din gospodării. Dacă în trecut răcitorul cu gheaţă, mătura mecanică, râşniţa manuală de cafea şi altele constituiau maximum de progres şi confort, astăzi într-o gospodărie predomină cu prisosinţă o gamă largă şi diversificată de aparate electrocasnice, sub toate formele posibile, de la aparate simple până la aparate cu întregul proces automatizat. Efectele utilizării lor sunt remarcabile, având în vedere efectuarea rapidă şi cu precizie a treburilor casnice.

Aparatele şi maşinile electrocasnice furnizează utilizatorilor, pe baza folosiri energiei electrice , lucru mecanic, căldura, temperaturi scăzute, sau radiaţii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marfurile Domotice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 820 cuvinte
Nr caractere:
20 556 caractere
Marime:
99.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Holban Ionela
Sus!