Impactul Calității Produselor și Serviciilor asupra Mediului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I
• Implicaţiile progresului tehnic asupra mediului inconjurător
Capitolul II
• Surse de poluare a mediului înconjurător
Capitolul III
• Preocupări pe plan naţional şi internaţional privind protecţia mediului înconjurător

Extras din referat:

Capitolul I

• Implicaţiile progresului tehnic asupra mediului inconjurător

Progresul tehnic este (conform lui J. Schumpeter, autorul teoriei inovatiei) forfa motrice a creşterii economice şi reprezintá ansamblul activitáfilor de inovare a sectorului productiv, având ca suport cercetarea ştiinfificá şi îndeosebi cercetarea aplicativá. Apare ca un asamblu de activitàti, prin care se operationalizeazà şi se transferà In practica economico-socialà, volumul cunoştintelor din domeniul de cercetàre-dezvoltare.

Integrarea progresului tehnic în strategiile de dezvoltare globala contribuie la stimularea unei creşteri economice dursbile, realizata pe o baza ştiintifica, care are în atentie obiectivele globale ale omenirii: conservarea resurselor naturale, promovarea dezvoltarii unor economii nationale sanatoase şi competitive, îmbunatatirea conditiilor sociale, de viata şi de lucru ale oamenilor, protectia mediului înconjurator etc.

Directiile de dezvoltare prioritara tehnico-ştiintifica sunt orientate catre astfel de obiective globale. Asistam la accentuarea unor crize, care afecteaza dezvoltarea economica globala. Astfel, criza energetica, criza materiilor prime, tendintele de extindere a sferelor de influenta economica şi politica, criza sistemului valutar etc. exprima contradictiile economice, politice şi sociale existente la scara mondiala. În acest context se impune o întelegere a efectelor ale progresului tehnic contemporan ca o componenta a fortelor de productie. Progresul tehnic, pe de o parte, contribuie la progresul general al societatii (noi tehnologii, materii prime, produse, forme de energie, conditii de munca, conditii de existenta etc.), iar pe de alta parte, genereaza agravarea pericolului nuclear, degradarea ecologica etc.

Colaborarea economica şi tehnico-ştiintifica din cadrul cooperarilor internationale este o componenta de baza a politicilor şi strategiilor din domeniul ştiintei şi progresului tehnic, Indeosebi, al tarilor interesate de accelerarea progresului economic propriu şi general. Din acest punct de vedere, politicile şi strategiile ştiintifice şi In cadrul acestora cele ale progresului tehnic sunt concepute pe baza a doua trasaturi majore:

- un caracter national determinat de integrarea progresului ştiintific şi tehnic In strategiile de dezvoltare economico-sociala a fiecarei tari;

- un caracter international de mondializare, care rezulta din existenta unor obiectivestrategice comune, dat find globalizarea unor probleme contemporane (exemplupoluarea), sau existenta unor interese zonale, aşa cum este, de exemplu, integrareeuropeana.

Aceste trasaturi vor evolua spre un echilibru rational, care sa asigure lichidarea decalajelor existente pe plan mondial/zonal atât In ceea ce priveşte dezvoltarea ştiintifica, tehnica, dar mai ales cea economica.

Activitàtile de cercetare-dezvoltare şi introducere a progresului tehnic làsate numai la latitudinea criteriilor de eficientà strict economicà, respectiv la discretia legilor pietii libere pot fi foarte periculoase şi pot avea efecte ireversibile asupra modelului uman existent. Trebuie urmàrità In aceastà activitate sfera posibilului, anume In directia asiguràrii dezirabilului social.

Edificatoare, din acest punct de vedere, sunt efectele pe care le genereazà introducerea progresului tehnic In sistemele productive prin trecerea de la utilizarea unor tehnologii clasice la utilizarea unor tehnologii moderne, care utilizeazà roboti industriali. Prin robotizare cresc considerabil cheltuielile fixe ca urmare a cheltuielilor ridicate de amortizare (echipamentul având valori mari şi perioadà surtà de amortizare) şi scad, în schimb, cele variabile, legate de volumul fortei de muncà, reducerea rebuturilor, creşterea productivitàtii (prin reducerea timpilor inactivi şi a imobilizàrilor pe parcursul fabricatiei).

Capitolul II

• Surse de poluare a mediului înconjurător

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondiala. Procesele de productie industriala. Emisiile sunt substante eliberate in atmosfera de catre uzine, sau alte centre. Procedeele de productie industriala elibereaza emisiile, care se redepun in cazul in care nu exista filtre pentru epurarea gazelor reziduale. Substantele specifice sunt atunci eliberate si pot provoca local catastrofe.

In momentul procesului de combustie, substantele gazoase, lichide si solide sunt eliberate in atmosfera de furnale. In functie de inaltimea furnalelor si de conditiile at¬mosferice, gazele de esapament provenind din focare se raspandesc local sau la distante medii, - uneori chiar si mari - cazand din nou sub forma de particule mai fine decat poluarea atmosferica masurabila in locurile de emi¬sie.

Degajarile industriale in ultima instanta nimeresc in sol, e cunoscut faptul ca in jurul uzinelor metalurgice in perimetrul a 30-40 km in sol e crescuta concentratia de ingrediente ce intra in compozitia degajatilor aeriene a acestor uzine.

Observații:

Universitatea „Creştină Dimitrie Cantemir”

Facultatea de Management Turistic şi Comercial

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Calitatii Produselor si Serviciilor asupra Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 682 cuvinte
Nr caractere:
15 667 caractere
Marime:
21.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Stanciu Ion
Sus!