Expertiza Calității Mărfurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectul şi metodele expertizei merceologice

Obiectul expertizei merceologice este stabilirea exactă a calităţii reale a loturilor de produse, în relaţie cu condiţiile, cauzele, locul şi împrejurările care au generat abateri de la calitatea prescrisă şi contractată. Este necesară în toate cazurile în care pot să apară interpretări diferite ale unor informaţii importante referitoare la produs; se apelează la expertiza merceologică pentru cercetarea şi clarificarea unor probleme controversate sau aflate în litigiu, legate de comerţul cu mărfuri, fie alimentare, fie nealimentare. Aşadar, obiectul central şi cel mai important al expertizei merceologice îl constituie problemele legate de calitatea produselor.

Obiectivele concrete ale unei expertize merceologice pot fi unul sau mai multe din următoarele aspecte:

- identificarea unui produs sau al unui lot de produse

- stabilirea calităţii unui produs şi a concordanţei acesteia cu normele tehnice

- aprecierea măsurii în care calitatea unui produs a suferit modificări în raport cu starea iniţială şi reconstituirea calităţii iniţiale a produsului.

- stabilirea cauzelor care au determinat abaterea calitativă a unui produs, inclusiv problemele create de eventualele ambalaje necorespunzătoare.

Expertiza se poate dispune şi pentru stabilirea concordanţei sau a lipsei de concordanţă între sortimenul livrat şi cel contractat, respectiv a concordanţei dintre sortimentaţie şi cerinţele consumatorilor.

Expertiza merceologică se efectuează pe parcursul sau la încheierea circulaţiei tehnice a loturilor de mărfuri de la producător la consumator, dar poate să se extindă şi la faze anterioare cum sunt procesele fabricaţie, de omologare sau de certificare de tip, de contractare. In acest sens, se pot efectua, de exemplu, expertize preventive cu un grad ridicat de severitate la cererea firmelor de asigurare. Speţele de acest fel obligă la o abordare complexă a calităţii, pe baza cunoaşterii sensurilor şi ipostazelor calităţii, a criteriilor la care se raportează, a factorilor care determină şi influenţează calitatea şi a metodelor de cercetare a calităţii.

Expertiza merceologică presupune o verificare retroactivă a calităţii mărfurilor, adică reconstituirea faptelor atât din etapele circulaţiei mărfurilor, cât şi, dacă este necesar, din fabricaţia lor.

Metodele de investigare folosite în acest scop sunt metoda istorică, metoda observaţiei şi experimentului şi metoda statistică.

Metoda istorică constă în reconstituirea pe cale deductivă a parcursului unui produs în timp şi spaţiu, cu modificările calitative negative care apar în acest timp. Reonstituirea parcursului produsului în timp şi în spaţiu permite cunoaşterea naturii şi intensităţii transformărilor suferite de produs pe acest parcurs, transformări care pot influenţa negativ calitatea produsului.

Metoda observaţiei şi experimentului constituie sursa cunoaşterii ştiinţifice a calitătţii mărfurilor. Observaţia se execută astfel încât să fie repetabilă şi să poată fi reconstituită teoretic. Experimentul trebuie să fie reproductibil.

Experimentul ştiinţific se deosebeşte de observaţie prin aceea că în cazul experimentului procesul studiat este provocat, în condiţii date, care trebuie să asigure reproductibilitatea.

În expertiza merceologică se utilizează metode de examinare organoleptică (analiză senzorială), metode de analiză fizică, fizico-chimică şi instrumentală, metode chimice de analiză, metode de analiză microbiologică etc.

Metoda statisticii se foloseşte pentru prelucrarea numărului mare de date obţinute prin observaţie şi experiment sau în alte faze ale expertizei. Metoda permite detectarea şi eliminarea erorilor de măsurare şi a subiectivismului inerent metodelor organoleptice precum şi evaluarea calităţii loturilor de produse pe baza rezultatelor obţinute pe eşantioane.

Calitatea de expert

Cuvântul “expert” desemnează specialişti de înaltă calificare într-un anumit domeniu, capabili să înţeleagă şi să rezolve probleme complexe din domeniul lor de specialitate. Instanţa sau părţile implicte într-un litigiu, ori interesate în prevenirea unui posibil litigiu, pot să recurgă la sprijinul experţilor pentru a clarifica probleme din domeniul lor de specialitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Calitatii Marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 785 cuvinte
Nr caractere:
20 282 caractere
Marime:
15.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!